Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Apple memecat puluhan karyawan

(SeaPRwire) –  

Santa Clara, California Mar 26, 2024  – Apple telah menangguhkan projek yang sangat ambisius untuk membangunkan teknologi micro LED untuk paparan jam pintar. Penangguhan ini telah menyebabkan pemberhentian beberapa pekerja di seluruh Amerika Syarikat dan Asia. Beberapa sumber telah menyebut perkembangan ini. Menurut mereka, kos yang berlebihan dan kekompleksan teknikal pembangunan khusus ini adalah sebab di sebalik keputusan untuk menghentikan proses dalaman.

Paparan Micro LED sangat diramalkan kerana keceriaan dan kecerahan yang dipertingkatkan. Jenis paparan ini diimpikan untuk menghiasi masa depan replikasi Apple Watch yang sudah popular. Keputusan tunggal ini akan memanjangkan jangka hayat produk lain untuk disimpan di rak. Walau bagaimanapun, cabaran menakutkan adalah untuk merealisasikan visi yang dipromosikan oleh Apple kini perlu mengarahkan semula sumbernya. Ini akan menyebabkan penyusunan semula pasukan kejuruteraan paparan.

Menurut perkembangan terkini, keputusan ini menyokong inisiatif lebih besar Apple untuk menginternalisasikan proses pembangunan, reka bentuk dan teknologinya. Baru-baru ini, Apple telah memberi tumpuan kepada paparannya dan produk yang ditugaskan kepadanya. Apple bergantung kebanyakannya kepada rakan kongsi luar seperti LG Display dan Samsung SDI Co. tetapi kini mereka bersedia untuk membawa produk paparan dalaman mereka. Ini akan membolehkan Apple mendapat kelebihan saingan dalam bidang ini.

Projek micro-LED eksklusif Apple, T159, dibawa masuk kira-kira 7 tahun lalu oleh bahagian kejuruteraan perkakasan Apple. Kemudian, ia dipindahkan ke bidang kuasa ketua kumpulan paparan Apple, Wei Chen. Apple telah membuat pelaburan yang besar untuk meningkatkan dan memperkukuhkan projek ini untuk mengkhususkan dalam kemudahan pembuatan skrin di Santa Clara, California.

Walaupun ambisi Apple untuk teknologi micro-LED telah bertemu dengan beberapa kesukaran, syarikat itu kekal berazam untuk menjelajahi bidang ini dan aplikasinya yang berpotensi melampaui hanya jam pintar. Selain jam pintar, Apple juga telah menamatkan pergerakan terbaru mereka untuk membuat kereta tanpa pemandu mereka sendiri. Disebabkan dua kes ini, pekerja Apple telah terjejas secara besar-besaran, kerana banyak daripada mereka mungkin akan dipecat tetapi dalam beberapa kes, mereka ditawarkan peluang untuk berpindah di dalam syarikat. Ini akan menangani kemungkinan dipecat bagi sesetengah orang.

Media Contact

Daniel Martin

Sumber :daniel martin

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.