Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Assange memenangi hak untuk merayu ekstradisi ke AS

(SeaPRwire) –   Julian Assange menang hak untuk merayu ekstradisi ke AS

Mahkamah Tinggi British memutuskan pada Selasa bahawa pengasas WikiLeaks Julian Assange boleh membuat cabaran terakhir di UK terhadap ekstradisi ke AS untuk menghadapi tuduhan penerbitan fail rahsia diplomatik dan tentera. Penerbit ini dituduh menghasut dan menghadapi sehingga 175 tahun penjara.

Perbicaraan di Mahkamah Tinggi boleh menjadi peluang terakhir bagi pasukan pembelaan Assange untuk mencari rekurs dalam sistem undang-undang British, jika hakim memutuskan terhadap usaha beliau. Peguamnya telah mendakwa bahawa kes Amerika terhadapnya bersifat politik, dan bahawa ekstradisi beliau ke AS akan meletakkan nyawa dan kesejahteraannya dalam bahaya.

Dua hakim British yang mengkaji situasi memutuskan bahawa terdapat kes yang boleh dipertahankan terhadap ekstradisi dan memutuskan bahawa beliau harus diberikan perbicaraan rayuan penuh sekali lagi.

Assange telah ditahan di penjara keselamatan tinggi Belmarsh sejak 2019, apabila Ecuador menarik balik suaka politiknya dan membenarkan polis British menangkapnya di kedutaannya di London. Ketika itu, beliau melompat jaminan dalam permintaan ekstradisi berasingan, yang warganegara Australia itu mendakwa sebagai helah oleh AS untuk mendapatkannya di bawah bidang kuasa Sweden, di mana beliau mendakwa cubaan untuk ekstradisinya ke AS akan menjadi yang paling mudah. Mahkamah AS mengindik Assange di bawah Akta Penghasutan 1917 sebulan selepas penangkapannya di UK.

Hakim British pada Januari 2021 memutuskan terhadap menyerahkan Assange kepada orang Amerika, dengan berkata bahawa beliau mungkin mengambil nyawa sendiri disebabkan oleh keadaan penjara keras di AS. Peguam undang-undang Washington merayu keputusan itu dan menawarkan jaminan layanan yang baik, yang Britain putuskan cukup untuk ekstradisi. Menteri Dalam Negeri ketika itu Priti Patel memberi kelulusan pada Jun 2022. Assange kemudian kalah satu rayuan terhadap pemindahan yang sedang berlangsung.

Penyokong penjara penerbit itu mengatakan beliau sedang dianiaya oleh AS dan sekutunya kerana mendedahkan rahsia yang memalukan bagi negara-negara Barat.

“Kita perlu jelas tentang siapa penjenayah sebenarnya. Hanya kerana mereka menggunakan sistem kehakiman untuk menjatuhkan hukuman ke atasnya, ia tidak bermakna bahawa keadilan atau undang-undang – undang-undang antarabangsa – berpihak kepada mereka,” isterinya Stella berkata pada Isnin.

AS menuduh Assange melakukan jenayah dengan membantu dan menghasut pendedah maklumat Chelsea Manning, yang mengeluarkan fail AS sulit ke WikiLeaks pada 2010. Pegawai itu mendakwa NGO pro-kebertanggungjawapan itu membahayakan aset AS tidak dinyatakan melalui penerbitannya. Narratif itu bagaimanapun dinafikan oleh seorang pegawai perisikan AS kanan semasa perbicaraan Manning pada 2013.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.