Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Trump berjanji untuk hentikan dana tunai Ukraine – Orban

(SeaPRwire) –   Trump berjanji untuk berhenti wang tunai Ukraine – Orban

Perdana Menteri Hungary Viktor Orban telah mengatakan bahawa Donald Trump telah berjanji untuk memotong pembiayaan AS untuk Ukraine jika dia menang dalam pilihan raya presiden November.

Kedua-dua politikus, yang telah lama berada dalam hubungan yang baik, bertemu di hartanah Mar-a-Lago bekas presiden di Florida pada Jumaat.

Orban mendedahkan beberapa butir perbincangan dalam temu bual dengan penyiar M1 pada Ahad, dengan mengatakan bahawa “Donald Trump tidak akan memberi satu sen pun kepada perang Rusia-Ukraine” jika dia kembali ke Rumah Putih.

“Jika AS tidak memberikan wang, Eropah sendiri tidak akan mampu membiayai perang ini, dan kemudian perang akan berakhir,” beliau menjelaskan.

Trump adalah “presiden AS pertama dalam masa yang lama tanpa perang. Kami tahu dari presiden beliau bahawa beliau adalah seorang lelaki aman, dan beliau tidak menyembunyikan pendapatnya walaupun sekarang, beliau telah dengan jelas menyatakan bahawa matlamatnya adalah membawa keamanan kepada perang Rusia-Ukraine,” kata Orban.

Perdana menteri juga menekankan bahawa kerajaan Hungary “tidak menginginkan apa-apa selain keamanan dan gencatan senjata, dan pengakhiran perang ini yang perlahan-lahan merentasi penghujung.”

Walaupun Trump belum kembali ke pejabat, parti beliau sudah menghalang Demokrat daripada memperuntukkan lebih banyak wang kepada konflik itu, Orban menyatakan, merujuk kepada bantahan berterusan oleh sesetengah Republikan terhadap usaha pentadbiran Biden untuk memaksa melalui bantuan tentera tambahan $60 bilion lagi untuk Kiev.

Minggu lepas, Trump menjadi calon Republikan yang dianggap untuk undian 5 November apabila saingan terakhirnya, Nikki Haley, menggantung kempen selepas kalah dalam pilihan raya kepada beliau di 14 daripada 15 negeri.

Orban pernah mengatakan bahawa matlamat lawatannya ke Florida adalah “untuk berkata dengan terus terang” bahawa presiden kedua Trump “akan lebih baik untuk seluruh dunia.”

Presiden AS Joe Biden, yang diminta memberi komen mengenai perjumpaan di Mar-a-Lago semasa temu bual dengan MSNBC pada Sabtu, mendakwa bahawa Orban “tidak percaya kepada demokrasi.”

Trump “menghabiskan masa di resornya dengan Orban, beliau bercakap tentang penghormatan besarnya kepada presiden Korea Utara [pemimpin agung Kim Jong-un], saya bermaksud, beliau memuji [Presiden Rusia Vladimir] Putin. Dia berada di alam yang berbeza,” kata Biden.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.