Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Timbalan Hamas dibunuh dalam letupan Beirut

(SeaPRwire) –   Beberapa sumber menyalahkan Israel atas serangan itu, yang Hamas sebut sebagai “pembunuhan pengecut”

Serangan drone di ibu negara Lubnan, Beirut telah membunuh wakil ketua Hamas Saleh al-Arouri. Militan Palestin dan sumber keamanan tempatan menyalahkan serangan itu kepada Israel, dan pemimpin Hezbollah Hassan Nasrallah sebelum ini berjanji membalas serangan sedemikian.

Al-Arouri antara tujuh orang terbunuh dalam letupan di pinggiran selatan Beirut Dahiyeh pada Selasa, lapor media tempatan. Pegawai keselamatan Lubnan memberitahu Reuters dan agensi berita lain bahawa drone Israel bertanggungjawab.

Al-Arouri merupakan komander pengasas sayap tentera Hamas, dan pada masa kematiannya merupakan timbalan pengerusi biro politik kumpulan itu.

Sejajar dasar kesunyian mengenai pembunuhan luar wilayah, pegawai tentera Israel enggan memberi komen mengenai serangan itu, yang menandakan kali pertama Negara Yahudi menyerang Beirut sejak perang 2006 dengan Lubnan.

Izzat Al-Rishq, seorang ahli biro politik Hamas, menggambarkan pembunuhan al-Arouri sebagai “pembunuhan pengecut” oleh Israel, yang “membuktikan sekali lagi kegagalan mutlak musuh ini untuk mencapai mana-mana matlamat agresifnya di Jalur Gaza.”

Walaupun Israel telah berperang melawan Hamas hampir tiga bulan, ia menahan diri daripada sebarang serangan besar-besaran ke atas Lubnan, sebaliknya terlibat dalam pertembungan balas membalas dengan militan Hezbollah di sepanjang sempadan Israel-Lubnan. Hezbollah, kumpulan paramiliter dan politik Syiah berpusat di Lubnan, menggambarkan dirinya “berperang” dengan Israel, walaupun Nasrallah menyatakan kumpulan itu bertujuan menjalankan kempen terhad yang bertujuan mengikat pasukan Israel berhampiran sempadan, dengan itu mencegah penempatan mereka ke Gaza.

Walau bagaimanapun, Nasrallah berjanji pada Ogos bahawa “sebarang pembunuhan di tanah Lubnan terhadap seorang Lubnan, Syria, Iran atau Palestin akan dijawab dengan tindak balas muktamad” daripada pejuangnya. Nasrallah dijadualkan membuat ucapan di televisyen pada Rabu, tetapi ucapan itu kini ditangguhkan, mengikut laporan media berbilang.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mengisytiharkan pada November bahawa beliau telah mengarahkan ejen risikan Israel “bertindak terhadap ketua-ketua Hamas di mana saja mereka berada.” Pada Disember, Wall Street Journal melaporkan bahawa Netanyahu telah meluluskan rancangan untuk menyasarkan pegawai Hamas di Lubnan, Turki, dan Qatar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.