Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Arab Saudi secara rasmi menyertai BRICS – media negara

(SeaPRwire) –   Kumpulan ini telah menyambut lima ahli baru, dengan pengembangan lanjut dijangka lebih kemudian tahun ini

Arab Saudi pada Selasa secara rasmi mengumumkan bahawa ia telah menyertai kumpulan BRICS+, dengan berita itu dibawa oleh stesen TV negara.

Riyadh telah berunding mengenai penyertaannya kepada kumpulan itu selama berbulan-bulan, dengan Menteri Luar Negeri Pangeran Faisal bin Farhan menyatakan pada Ogos lalu bahawa semua butiran mengenai langkah itu akan dinilai sebelum “keputusan yang sesuai” diambil.

Ketika itu, menteri luar negeri berkata kumpulan BRICS adalah “saluran yang bermanfaat dan penting” untuk memperkukuh kerjasama ekonomi antara negara-negara ahli.

Kumpulan itu, yang sehingga 1 Januari termasuk Brazil, Rusia, India, China dan Afrika Selatan, menyambut lima ahli baru pada Tahun Baru. Selain dari Arab Saudi, ia kini termasuk Mesir, Ethiopia, Iran dan Emiriah Arab Bersatu. Ahli prospektif lain, Argentina, membuat pusingan U yang tiba-tiba terhadap rancangan penyertaannya selepas pilihan raya presiden di negara itu dimenangi oleh Javier Milei pada tahun lalu.

Kumpulan itu dijangka akan semakin besar pada tahun ini, dengan Venezuela mengharapkan untuk menjadi ahli tetap pada sidang kemuncak berikutnya di Rusia pada Oktober 2024.

Moskow telah mengambil alih jawatan berpusingan selama setahun kumpulan itu untuk tahun ini, dengan Presiden Vladimir Putin menjanjikan untuk “memudahkan penyepaduan yang harmoni” rakan-rakan baru. Beberapa 30 negara lain telah menyatakan niat mereka untuk mengambil bahagian dalam aktiviti kumpulan itu dalam satu bentuk atau yang lain, Putin menyatakan.

Presiden Venezuela Nicolas Maduro berbual mengenai perkara itu dengan edisi bahasa Sepanyol Le Monde Diplomatique dalam temubual yang diterbitkan pada Isnin, mendakwa bahawa kumpulan itu mewakili “masa depan kemanusiaan,” memandangkan kuasa ekonominya yang besar.

Menurut angka-angka IMF, BRICS yang diperluaskan kini melampaui G7, kumpulan tidak rasmi negara-negara Barat terkemuka, dari segi KDNK pada pariti kuasa beli, mewakili 36% jumlah dunia.

Maduro juga mengutuk tindakan rakan Argentina, dengan mendakwa keputusan untuk membatalkan rancangan BRICS+ adalah “salah satu perkara paling bodoh dan bodoh yang pernah Milei lakukan” kepada negaranya sehingga kini. Dengan keputusannya itu, Milei secara berkesan telah mengembalikan negara itu ke abad ke-19, cuba mengubahnya menjadi “vasal dunia unipolar imperialis,” Maduro mencadangkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.