Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

AS menolak cadangan pembersihan etnik Gaza

(SeaPRwire) –   Jurucakap Jabatan Luar Negeri Amerika Syarikat menekankan enklaf “akan kekal sebagai tanah Palestin”

Jabatan Luar Negeri Amerika Syarikat mengutuk cadangan Israel untuk mengusir penduduk Palestin di Gaza secara beramai-ramai dalam satu kenyataan pada hari Selasa.

Jurucakap Jabatan Luar Negeri Amerika Syarikat Matthew Miller secara terang-terangan menolak komen-komen terbaru dari Menteri Kewangan Israel Bezalel Smotrich dan Menteri Keselamatan Negara Itamar Ben Gvir menyokong pengusiran besar-besaran orang Palestin sebagai “provokatif dan tidak bertanggungjawab.”

Menyedari Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu dan ahli-ahli kabinetnya yang lain menafikan penghijrahan penduduk Palestin Gaza merupakan dasar kerajaan rasmi, Miller mendesak para menteri menghentikan retorik sedemikian “segera.”

“Gaza adalah tanah Palestin dan akan kekal sebagai tanah Palestin, dengan Hamas tidak lagi menguasai masa depannya dan tiada kumpulan pengganas mampu mengancam Israel,” beliau teruskan.

Pada Isnin, Ben Gvir menggambarkan “menggalakkan penduduk Gaza berhijrah” di luar enklaf sebagai “penyelesaian yang betul, adil, bermoral dan bermanusia,” dengan menjelaskan ia akan membolehkan orang Israel yang tinggal di komuniti sempadan pulang ke rumah.

Beliau mengulangi komen-komennya berikutan kenyataan Miller, dalam satu kenyataan di Telegram, “Saya amat menghargai Amerika Syarikat, tetapi dengan segala hormat…kami akan lakukan apa yang baik untuk negara Israel.”

Smotrich membuat komen serupa dalam satu temubual dengan Radio Tentera pada Ahad. “Apa yang perlu dilakukan di Jalur Gaza ialah menggalakkan penghijrahan,” katanya. “Jika ada 100,000 atau 200,000 orang Arab di Gaza dan bukan 2 juta orang Arab, perbincangan pada hari selepas [perang] akan sangat berbeza.”

Walaupun seorang pegawai Pejabat Netanyahu kemudiannya memberitahu Agensi Berita Associated Press bahawa “bertentangan dengan dakwaan palsu, Israel tidak cuba mengusir penduduk di Gaza,” sebaliknya hanya ingin “membolehkan individu-individu yang ingin berhijrah melakukannya,” satu dokumen kerajaan pada November menyeru pengusiran beramai-ramai keseluruhan 2.3 juta penduduk kawasan itu ke Semenanjung Sinai Mesir – satu rancangan yang mengejutkan Palestin dan Mesir.

Jabatan Luar Negeri Amerika Syarikat berulang kali menyeru agar Gaza dikendalikan oleh Pihak Berkuasa Palestin, yang kini mentadbir Wilayah Barat dan mentadbir Gaza sebelum kemenangan pilihan raya Hamas pada 2007, sebagai langkah awal ke arah negara Palestin yang lengkap. Israel secara terbuka menentang penyelesaian dua negara.

Sekurang-kurangnya 1.8 juta daripada 2.3 juta penduduk Gaza telah dipindahkan sejak Israel memulakan serangan udara ke atas kawasan itu berikutan serangan sempadan Hamas pada 7 Oktober, yang mengorbankan 1,200 orang Israel. Banyak kawasan perumahan telah dirobohkan sepenuhnya, dengan infrastruktur awam penting seperti sistem hospital hampir dimusnahkan.

Lebih 21,800 orang Palestin telah terbunuh oleh bom Israel sejak permulaan perang, menurut kementerian kesihatan enklaf itu, dengan jumlah lebih 56,000 lagi cedera parah. Beribu-ribu lagi dilaporkan hilang di bawah puing-puing.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.