Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Trump melawan larangan pilihan raya 2024

(SeaPRwire) –   Presiden terdahulu telah mengemukakan rayuan undang-undang mencabar keputusan setiausaha negeri Maine untuk mengecualikannya daripada senarai undi

Presiden Amerika Syarikat terdahulu Donald Trump telah memulakan perjuangan di mahkamah untuk mendapatkan dirinya kembali ke senarai undi pilihan raya tahun ini di Maine, mendakwa dalam fail rayuan bahawa pegawai negeri itu tidak mempunyai kuasa untuk menggugurkan namanya daripada perlumbaan.

Peguam Trump mengemukakan rayuan itu pada Selasa di Mahkamah Tinggi Maine, mencabar keputusan minggu lepas oleh Setiausaha Negeri Shenna Bellows untuk menghalang bekas presiden itu daripada senarai undi kerana peranannya yang dikatakan dalam rusuhan Capitol AS pada Januari 2021. Kes itu dijangka akan akhirnya diputuskan oleh Mahkamah Agung AS – bersama dengan pengguguran Trump daripada senarai undi di Colorado – tetapi beliau perlu memulakan cabarannya dalam sistem mahkamah negeri di Maine terlebih dahulu.

Keputusan yang menjadikan Trump tidak layak di Maine “adalah hasil proses yang tercemar oleh prasangka dan kekurangan proses adil yang meresap,” kata peguam Trump dalam fail rayuan Selasa. Mereka menambah bahawa Bellows mempunyai sejarah didokumenkan tentang prasangkanya terhadap Trump dan tidak memberinya peluang untuk membela diri terhadap tuduhan beliau.

Pengguguran Maine dan Colorado berdasarkan tafsiran pindaan perlembagaan yang melarang orang yang terlibat dalam “pemberontakan atau pemberontakan” daripada memegang jawatan awam di AS. Pindaan itu diluluskan oleh ahli-ahli parlimen pada tahun 1866 untuk memastikan kewarganegaraan dan hak-hak perlembagaan bagi bekas hamba abdi dan untuk menghalang politik yang terlibat dalam pemberontakan Konfederasi daripada kembali berkuasa.

Bellows dan Demokrat yang lain menuduh Trump menyemarakkan “pemberontakan” Capitol untuk menghalang pemindahan kuasa selepas beliau kalah kepada Joe Biden dalam pilihan raya presiden 2020. Beliau telah membuat kenyataan awam di media sosial memanggil Trump sebagai “pemberontak” dan mencadangkan beliau sepatutnya disingkirkan daripada jawatan selepas dipecat kerana peranannya dalam rusuhan itu. Trump mendakwa pilihan raya itu dipermain-mainkan, tetapi beliau menafikan sebarang peranan dalam memancarkan rusuhan itu.

Trump dianggap, jauh dan jauh, sebagai calon terkemuka untuk pencalonan presiden Republikan 2024. Walau bagaimanapun, calonnya terancam oleh usaha negeri untuk menggugurkannya, serta dakwaan jenayah berat dalam empat kes jenayah yang berasingan. Beliau telah menggelar tindakan undang-undang itu sebagai “memburu penyihir” yang ditujukan secara politik untuk menghalang pengundi daripada dapat memilihnya semula.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.