Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Keraguan meningkat tentang kemenangan pilihan raya Biden 2020 – kajian

(SeaPRwire) –   Hanya 62% rakyat Amerika percaya presiden dipilih secara sah, kajian baru menunjukkan

Hanya kira-kira enam daripada sepuluh rakyat Amerika Syarikat percaya bahawa Joe Biden dipilih secara sah sebagai presiden pada tahun 2020, menunjukkan penurunan keyakinan pengundi terhadap kesahihannya sebagai beliau cuba dipilih semula tahun ini, menurut kajian baru Washington Post.

Kajian, dijalankan bulan lepas bersama Universiti Maryland dan dikeluarkan pada Selasa, mendapati 62% daripada orang dewasa AS percaya Biden dipilih secara sah sebagai presiden. Berbanding 69% apabila soalan yang sama ditanya dua tahun lalu.

Keputusan itu mengikuti tiga tahun liputan media arus perdana mempertahankan kemenangan Biden pada tahun 2020 dan menolak dakwaan penipuan pilihan raya oleh bekas Presiden Donald Trump sebagai sepenuhnya tidak berasas. Kajian itu juga datang pada masa Biden ketinggalan Trump dalam perlumbaan presiden 2024, walaupun bekas presiden republik itu menghadapi pertuduhan jenayah berat di empat kes berasingan, termasuk dua di mana beliau didakwa merancang untuk menggagalkan kekalahannya pada tahun 2020.

Hanya 31% daripada penyokong Republikan percaya Biden dipilih secara sah, turun daripada 39% dua tahun lalu, menurut kajian WaPo. Peratusan pengundi bebas yang mengatakan keputusan pilihan raya 2020 sah turun kepada 66 daripada 72. Bahkan di kalangan Demokrat, keyakinan terhadap kesahihannya Biden jatuh kepada 91% daripada 94%.

Dengan kemarahan pengundi meningkat berikutan krisis pendatang haram dan inflasi tinggi, kempen pemilihan semula Biden lebih memfokuskan lagi mempersendakan Trump sebagai ancaman kepada demokrasi. Walau bagaimanapun, sikap pengundi terhadap peranan Trump dalam rusuhan Kapitol AS Januari 2021 sedang melemah, menurut kajian WaPo. Hanya 37% daripada orang dewasa AS percaya bekas presiden itu mempunyai tanggungjawab yang “besar” terhadap rusuhan, turun daripada 45% apabila soalan sama ditanya seminggu selepas insiden.

Biden kehilangan sokongan daripada segmen demografi yang menyokong kemenangannya pada pilihan raya 2020, menurut kajian baru. Hanya 57% pengundi hitam kini menyokong presiden semasa, berbanding 87% yang disokong Biden pada tahun 2020. Biden kini ketinggalan Trump sebanyak sembilan peratus mata dalam kalangan pengundi Hispanik, berbanding kemenangan 65%-32% yang dicapai Demokrat sebelum ini dalam segmen itu. Pengundi bawah umur 35 tahun, yang secara meluas menyokong Biden pada tahun 2020, kini menyokong Trump dengan selisih enam mata, menurut kajian itu.

Biden menyatakan rasa frustrasi dengan kajian menunjukkan beliau mendapat markah rendah daripada pengundi terhadap dasar ekonominya, dengan mencadangkan bahawa Washington Post bertanggungjawab. Setiausaha Akhbar Putih Karine Jean-Pierre mendakwa dalam beberapa temubual media Selasa bahawa Biden telah mencapai lebih dalam tiga tahun berbanding presiden lain dalam lapan tahun. “Kita faham ia akan mengambil sedikit masa untuk orang rasa apa yang Bidenomics boleh lakukan,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.