Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Presiden Harvard meletak jawatan berikutan skandal plagiarisme

(SeaPRwire) –   Dengan tuduhan berlimpah, Claudine Gay menuduh lawan politiknya rasis sebagai dia meletak jawatan

Claudine Gay mengumumkan dalam satu kenyataan pada Selasa bahawa dia telah meletak jawatan sebagai Presiden Universiti Harvard. Gay memegang jawatan terpendek dalam sejarah institusi yang berprestij itu, dan berakhir dengan hampir 50 tuduhan pencurian akademik.

Selama enam minggu kebelakangan ini, Gay telah dituduh hampir 50 kes plagiarisme sepanjang kerjayanya sebagai akademik. Skandal itu bermula apabila aktivis konservatif Chris Rufo mendapati bahawa Gay telah menyalin bahan secara verbatim daripada ahli akademik lain untuk tesis Doktor Falsafahnya pada tahun 1997, bertajuk ‘Mengambil Alih: Kejayaan Pilihan Raya Hitam dan Pengdefinasian Semula Dasar-Dasar Amerika’.

“Adalah dengan hati yang berat tetapi cinta yang mendalam kepada Harvard saya menulis untuk berkongsi bahawa saya akan meletak jawatan sebagai presiden,” tulis Gay. “Selepas perundingan dengan ahli-ahli Korporasi, ia menjadi jelas bahawa ia adalah yang terbaik bagi Harvard untuk saya meletak jawatan,” tambahnya, merujuk kepada badan pentadbiran universiti.

Pendakwah konservatif telah menggambarkan Gay sebagai “pengambilan kerana kepelbagaian”, dan menuduhnya membina “empayar kepelbagaian” di kampus menggunakan pejabat DEI (Diversity, Equity, and Inclusion) universiti untuk menghina pelajar berkulit putih, menamakan semula bangunan yang dinamakan sempena lelaki berkulit putih, dan mempromosikan bengkel dan seminar yang dipanggil ‘teori ras kritikal’.

Walau bagaimanapun, kritikan Gay terhadap ucapan anti-Israel di hadapan Kongres AS pada awal Disember yang pertama kali meletakkannya di bawah skop liberal pro-Israel dan konservatif. Antara kumpulan ini adalah pemberi sumbangan Parti Demokratik dan Harvard Bill Ackman. Ackman menuduh Gay telah dilantik berdasarkan kriteria kepelbagaan, kesetaraan dan penyertaan yang ditetapkan oleh pejabat DEI Harvard, dan meningkatkan tuduhan plagiarisme seterusnya dalam usaha untuk menyingkirkan presiden yang tertekan.

Satu siasatan dalaman Harvard mendapati empat “kes tidak mencukupi pengutipan”, tetapi universiti Ivy League itu enggan menggunakan istilah “plagiarisme” dan membersihkan namanya daripada “pelanggaran penyelidikan” pada pertengahan Disember. Walau bagaimanapun, pengkritik mendakwa bahawa kajian itu tergesa-gesa, dan tuduhan plagiarisme baru dikenakan ke atas Gay seawal Isnin.

Gay merupakan presiden wanita hitam pertama Harvard. Dengan berkhidmat hanya enam bulan dan satu hari, jawatannya adalah yang terpendek dalam sejarah 388 tahun universiti.

Dalam surat perletakan jawatannya, Gay tidak mengakui sebarang kesalahan. Sebaliknya, dia menuduh lawan politiknya mengekspos dia kepada “serangan peribadi dan ancaman yang dibakar oleh animositi perkauman.”

Tak lama selepas surat itu diterbitkan, Rufo menulis di X (dahulunya Twitter) untuk berjanji tindakan lanjut. “Ini adalah permulaan akhir untuk DEI di institusi Amerika. Kami akan mendedahkan anda. Kami akan mengatasi anda. Dan kami tidak akan berhenti berjuang sehingga kami telah memulihkan kesetaraan buta warna di negara hebat kami.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.