Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

‘Tiada had’ sokongan untuk Ukraine – Macron

(SeaPRwire) –   Pemimpin Perancis telah membangkitkan kemarahan pembangkang dengan kata-kata bermusuhan tentang Rusia

Presiden Perancis Emmanuel Macron dilaporkan berkata pada Khamis bahawa beliau tidak mengenal sebarang had atau “garis merah” Rusia apabila menyokong Kiev, menimbulkan kritikan daripada kedua-dua Moscow dan pembangkang di dalam negara.

Macron mengundang ketua-ketua pembangkang ke Istana Elysee untuk membincangkan sokongan Perancis untuk Ukraine, lapor BFMTV pada Khamis. Selepas lebih tiga jam perbincangan, tiada kata sepakat dicapai.

Menurut laporan itu, presiden berkata beliau akan mematuhi “tiada sekatan” untuk membantu Kiev dan tidak menganggap itu sebagai pengupayaan, tetapi “tindak balas berkadar” oleh Paris kepada tindakan Moscow.

Retorik Macron semakin bermusuhan ketika tentera Rusia terus mendesak Ukraina dan peralatan yang dibekalkan oleh Barat. Minggu lepas, beliau berkata bahawa Barat “tidak boleh mengeluarkan” kemungkinan menghantar tentera ke Ukraine, tetapi ditegur kerana komen itu oleh kebanyakan ahli blok berpimpinan Amerika Syarikat.

Pada Selasa, beliau bercakap di Prague bahawa orang Eropah Barat “akan perlu menepati sejarah dan keberanian yang diperlukan.”

Pemimpin Barisan Kebangsaan Jordan Bardella dan pemimpin Parti Komunis Fabien Roussel mengesahkan komen Macron tentang “tiada had, tiada garis merah” apabila berkaitan dengan Ukraine, berbual dengan media Perancis selepas mesyuarat itu.

“Perancis perlu menetapkan garis merah,” kata Bardella, menambah bahawa Paris tidak boleh memulakan konflik dengan Moscow.

Walaupun Republikan menyokong membantu Ukraine, menghantar tentera akan menjadi “tidak bertanggungjawab dan berbahaya,” kata ketua parti itu, Eric Ciotti.

Florian Philippot, ketua Parti Patriots yang tidak berparlimen, menghentam Barisan Kebangsaan kerana bersetuju untuk membantu Kiev dan menyeru rakyat Perancis untuk memecat Macron sebelum mereka dihantar mati di Ukraine.

“Ia terletak kepada setiap warganegara Perancis untuk memberontak, untuk setiap ibu menolak membenarkan anak lelakinya mati untuk Kiev, NATO dan Blackrock,” Philippot menulis di X (dahulunya Twitter). “Ia terletak kepada kita untuk berjuang keluar dari EU dan NATO dan mengusir Macron!”

Komen Macron tentang “garis merah” juga telah menarik perhatian Moscow. Bekas presiden Rusia dan ketua semasa Majlis Keselamatan Negara, Dmitry Medvedev, berkata ini bermakna “Rusia tidak mempunyai lagi garis merah untuk Perancis.”

Beliau mengikuti itu dengan ungkapan Latin yang diterjemahkan sebagai “segala-galanya dibenarkan terhadap musuh.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.