Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Perdana Menteri Malaysia mengkritik hipokrasi Barat terhadap ‘keganasan membunuh’ Israel terhadap Gaza

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Malaysia mengkritik hipokrasi Barat terhadap “keganasan membunuh” Israel

Perdana Menteri Malaysia Anwar Ibrahim menuduh pemimpin Barat menerapkan undang-undang antarabangsa secara selektif apabila mengutuk operasi tentera Rusia di Ukraine tetapi tidak menyokong gencatan senjata dalam peperangan Israel-Gaza.

Dalam ucapannya di Universiti Kebangsaan Australia di Canberra pada Khamis, Anwar berkata selama enam dekad, Barat telah memberi “carte blanche” kepada Israel untuk teruskan “keganasan membunuh”nya terhadap orang Palestin.

“Malangnya, tragedi menyayat hati yang terus berlaku di Jalur Gaza telah mendedahkan sifat berat sebelah kebanyakan undang-undang antarabangsa yang dianggap penting,” tegas Perdana Menteri itu.

Jawapan berbeza dan tidak konsisten Barat terhadap konflik Rusia-Ukraine dan Israel-Gaza “melawan akal fikiran,” beliau tekankan. Ia adalah “usaha sia-sia” untuk percaya bahawa negara-negara lain, termasuk di rantau Asia Pasifik, tidak akan menyedari ketidakseragaman dalam pelaksanaan undang-undang antarabangsa.

Anwar juga menyeru Australia memulihkan pembiayaan untuk agensi bantuan PBB iaitu UNRWA di Jalur Gaza.

Australia, Kanada, Jerman, Amerika Syarikat, United Kingdom, Jepun, Belanda dan negara-negara lain menangguhkan pembiayaan kepada UNRWA awal tahun ini selepas agensi itu melancarkan siasatan terhadap dakwaan bahawa 12 kakitangannya terlibat dalam serangan Hamas ke atas Israel pada 7 Oktober.

Konflik Gaza meningkat pada 7 Oktober selepas kumpulan militan Palestin Hamas melancarkan serangan lintas sempadan ke atas Israel, membunuh kira-kira 1,200 orang dan menculik lebih 250 orang. Sebagai tindak balas, Israel melancarkan serangan udara besar-besaran dan operasi darat di enklaf itu. Lebih 30,000 orang telah terbunuh dalam serangan itu, menurut kementerian kesihatan Gaza, dan PBB telah memberi amaran tentang krisis kemanusiaan tanpa sebelumnya, dengan kekurangan makanan dan ubat-ubatan yang teruk.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.