Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Afrika Selatan mahu ‘pengakhiran genosid’ di Gaza – jurucakap presiden (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Vincent Magwenya bercakap dengan RT dari Johannesburg

Kerajaan Afrika Selatan telah meminta Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) untuk langkah-langkah tambahan untuk mencegah bencana kemanusiaan yang semakin meruncing di Gaza, Vincent Magwenya, jurucakap Presiden Cyril Ramaphosa, memberitahu RT dalam wawancara eksklusif.

Berbicara dengan RT melalui sambungan video dari Johannesburg, Magwenya menangani usaha undang-undang kerajaannya untuk pihak Palestin, hubungan dengan AS, kebebasan media di Afrika, dan topik-topik lain.

“Kami ingin melihat konflik berakhir secepat mungkin,” kata Magwenya tentang Gaza. Afrika Selatan telah meminta ICJ untuk langkah-langkah tambahan yang bertujuan kepada Israel, “untuk mencegah apa yang kini muncul sebagai krisis kelaparan, dengan banyak orang yang diramalkan akan mati akibat kelaparan,” tambahnya.

Presiden Ramaphosa sedang bekerja ke arah “penghentian permusuhan” dan pembukaan laluan kemanusiaan untuk menghantar bantuan kepada semua yang memerlukan.

Afrika Selatan bertekad untuk “menggunakan apa saha undang-undang dan instrumen untuk melihat pengakhiran genosida yang kini berlaku di Gaza,” kata Magwenya kepada RT.

Diminta bagaimana sokongannya terhadap Gaza memberi kesan kepada hubungan Afrika Selatan dengan AS, Magwenya berkata bahawa Washington sedar bahawa mereka “berbeza dalam beberapa isu,” salah satunya adalah orang Palestin.

“Ajaran yang presiden sering rujuk kepada, bekas presiden Nelson Mandela, adalah yang menggalakkan perbincangan dan penglibatan berterusan dengan mereka yang anda tidak setuju paling,” kata jurucakap kepada RT.

“Kami akan terus menyuarakan ketidakpuasan dan ketidakselesaan kami terhadap keadaan Israel dan tingkah lakunya terhadap orang Palestin.”

Apabila Afrika Selatan membuat kesnya kepada ICJ, “sesetengah media barat global terkemuka memilih untuk tidak memberikan liputan” tentangnya, nota Magwenya. “Kami menyaksikan bahawa esoknya, apabila Israel membentangkan hujahnya, mereka diberikan liputan dinding ke dinding.”

“Jenis rawatan yang diberikan kepada kisah Palestin, terutamanya oleh rumah-rumah media Barat, tidak sama rawatan yang anda lihat di tempat lain di mana terdapat konflik,” tambahnya.

Orang Afrika juga telah menghadapi ketidakpedulian dan diskriminasi dari akhbar Barat, yang telah menggambarkan kemiskinan, kelaparan dan tadbir urus yang buruk sebagai endemik ke benua itu.

“Kami mempunyai syarikat media tempatan kami sendiri yang melaporkan benua secara meluas,” kata Magwenya. “Kami tidak semestinya bergantung kepada rumah-rumah media Barat untuk memberitahu kami tentang diri kami sendiri.”

Kemunculan saluran digital dan dalam talian juga membolehkan orang Afrika untuk menceritakan kisah mereka sendiri, beliau menunjukkan.

Afrika Selatan tidak akan pernah menggunakan sekatan, kata Magwenya kepada RT. “Ia adalah sayang bahawa beberapa negara dan blok serantau telah memutuskan untuk melakukan itu,” tambahnya.

Kebebasan bersuara “terbina dalam perlembagaan kami, dan saya akan pergi sejauh mengatakan ia bahkan terbina dalam DNA masyarakat kami,” kata jurucakap presiden. “Kepercayaan kami adalah bahawa media di mana-mana di dunia perlu dibenarkan beroperasi, untuk menyatakan dirinya, sebebas mungkin.”

Diminta tentang pembekal Afrika Selatan baru-baru ini mengeluarkan RT dari senarai, Magwenya berkata ia adalah “cukup malang,” menambah bahawa langkah itu adalah kerana “kepentingan komersial” yang bermain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.