Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Tentera Amerika Syarikat memindahkan bahan api lebih dekat ke Taiwan

(SeaPRwire) –   Ketenteraan Amerika Syarikat memindahkan bahan api lebih dekat ke Taiwan

Amerika Syarikat telah mengesahkan bahawa ia telah memindahkan jumlah bahan api yang besar dari pangkalan tentera di Hawaii ke kemudahan penyimpanan di seluruh Asia Tenggara. Pengumuman itu datang selepas seorang senator Filipina menimbulkan kebimbangan bahawa Washington sedang meletakkan bekalan tentera untuk konflik berpotensi dengan China mengenai Taiwan.

Ketegangan antara Washington dan Beijing telah meningkat dalam tahun-tahun kebelakangan ini atas pulau berkuasa sendiri itu. China mendakwa kedaulatan ke atas Taiwan manakala Amerika Syarikat, walaupun secara rasmi mengiktiraf dasar ‘Satu China’ Beijing, terus menyokong kerajaan Taiwan dan berjanji untuk melindungi pulau itu sekiranya berlaku konflik tentera dengan Beijing.

Pada Khamis, jurucakap Pejabat Duta Besar Amerika Syarikat di Manila, Kanishka Gangopadhyay, mengesahkan bahawa Amerika Syarikat telah menghantar bekalan bahan api dari salah satu pangkalan tentera lautnya di Hawaii ke kemudahan penyimpanan komersial di Teluk Subic – bekas pangkalan tentera Amerika Syarikat.

Beliau menambah bahawa penghantaran itu adalah “salah satu daripada beberapa penghantaran bahan api yang selamat, bersih” tetapi tidak memberikan apa-apa butiran mengenai saiz sebenar penghantaran itu. Gangopadhyay menekankan, bagaimanapun, bahawa penghantaran itu telah dijalankan dengan penuh kerjasama dengan pihak berkuasa berkaitan Filipina.

Walau bagaimanapun, senator Filipina Imee Marcos, yang berkhidmat sebagai pengerusi Jawatankuasa Senat bagi Hal Ehwal Luar Negeri, telah menyatakan bahawa pemindahan bahan api itu telah dijalankan dalam “keheningan yang tidak dapat dijelaskan” oleh kedua-dua kerajaan Filipina dan Amerika Syarikat, dan mengutuk penghantaran apa yang dikatakannya sebanyak 39 juta gelen bahan api.

Senator itu, yang juga adik perempuan presiden negara itu, Bongbong Marcos, menekankan bahawa rakyat Filipina berhak mengetahui mengenai penghantaran sedemikian dan membuat langkah-langkah rahsia hanya meningkatkan ketakutan konflik berpotensi antara Amerika Syarikat dan China.

Beliau juga mencatatkan bahawa Subic tidak merupakan tapak di bawah Perjanjian Kerjasama Pertahanan yang Ditingkatkan antara Filipina dan Amerika Syarikat, yang memberikan Amerika Syarikat akses ke pangkalan tentera negara itu, dan mempersoalkan di mana jutaan gelen bahan api itu dijangka disimpan.

Pergerakan bahan api Amerika Syarikat datang menjelang pilihan raya presiden Taiwan akan datang ini akhir minggu. Beberapa calon sudah menyatakan hasrat untuk bergerak ke arah kemerdekaan Taiwan, manakala Beijing telah memberi amaran bahawa “kemerdekaan Taiwan bermakna perang.”

Beijing telah berulang kali menyatakan niatnya untuk mengejar penyatuan semula dengan pulau itu secara aman. Presiden Xi Jinping berkata semasa ucapan Tahun Barunya bahawa Taiwan pasti akan “disatukan semula” dengan tanah besar China. Pada masa yang sama, Xi juga menekankan bahawa Beijing juga akan bersedia untuk mengambil tindakan tentera jika pulau itu memutuskan untuk mengejar kemerdekaan rasmi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.