Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Gereja Kanada terbakar berkaitan dengan skandal kubur massal orang asli – media

(SeaPRwire) –   Hanya dua daripada 33 kebakaran gereja di Kanada sejak Mei 2021 ditetapkan sebagai kemalangan

Serangan kebakaran di gereja-gereja Kristian di Kanada mungkin berkaitan dengan penemuan kubur beramai-ramai kanak-kanak asli yang disyaki di kawasan sekolah asrama yang dahulunya dikendalikan oleh Gereja Katolik, CBC telah melaporkan.

Sekurang-kurangnya 33 gereja musnah atau rosak teruk akibat kebakaran antara Mei 2021 dan Disember 2023, siaran Kanada itu berkata dalam laporan pada Rabu, dengan hanya dua daripada kes itu ditetapkan oleh penyiasat sebagai kemalangan. Jaringan itu menambah bahawa 24 daripada kebakaran itu adalah kes-kes pembakaran yang disyaki, manakala beberapa lagi masih dalam siasatan aktif.

Dengan merujuk penyelidik dan pemimpin masyarakat, CBC menyatakan bahawa faktor-faktor termasuk sejarah penjajahan Kanada dan penemuan tapak pengkebumian tidak bertanda yang berpotensi di kawasan Sekolah Asrama adalah dipercayai menjadi motivasi bagi banyak kes pembakaran yang disyaki. Ini termasuk penemuan yang mungkin tinggalan lebih daripada 200 kanak-kanak asli di Sekolah Asrama Indian Kamloops di wilayah British Columbia pada Mei 2021.

Ribuan tapak pengkebumian lain yang disyaki tidak bertanda telah dikenal pasti sejak 2021 di Kanada, walaupun tiada tinggalan yang secara fizikal telah dikeluarkan – termasuk di tapak Kamloops.

Sistem sekolah asrama Kanada, beroperasi dari 1830-an hingga 1990-an, terdiri daripada institusi agama bersponsor kerajaan yang bertujuan untuk memaksa menyesuaikan budaya kanak-kanak dari populasi asli Amerika Utara ke budaya Euro-Kanada. Dianggarkan kira-kira 150,000 kanak-kanak India, Inuit dan Metis antara 4 hingga 16 tahun menghadiri sekolah-sekolah itu – kebanyakan yang mana telah mengalami penderaan.

Walaupun banyak orang yang melaluinya menjadi pengikut setia agama Kristian, sistem Sekolah Asrama telah membentuk perpecahan dalam masyarakat Kanada mengenai peranan gereja dalam pembentukannya, dan usaha untuk memadamkan budaya asli.

“[Gereja-gereja] terbakar kerana tiada siapa yang benar-benar menangani kebenaran,” kata Paulina Johnson, seorang penyelidik di Universiti Alberta, kepada CBC mengenai kes-kes pembakaran yang disyaki. “Ini bukan bermakna pembakaran dan kebakaran itu dibenarkan, tetapi ia membincangkan realiti simbolik yang lebih besar.”

Johnson, yang berasal dari latar belakang asli, menambah: “Ia memberi suara kepada mereka. Kerana selama ini, Kanada tidak benar-benar mengakui kami.”

Satu kajian Mei 2021 tapak Sekolah Asrama Indian Kamloops menggunakan radar penembusan tanah mendedahkan kemungkinan tinggalan 215 kanak-kanak yang dikebumikan di kubur tidak bertanda – dengan sesetengah dipercayai hanya berusia tiga tahun. Dalam minggu berikutan pengumuman itu, 11 gereja di barat Kanada musnah dalam kebakaran kes-kes ditetapkan sebagai pembakaran oleh penyiasat.

Pada tahun 2015, satu suruhanjaya yang ditubuhkan untuk mengenal pasti kesan sistem sekolah asrama Kanada berkesimpulan bahawa sistem itu bersamaan dengan “genosida”. Paus Francis, dalam lawatan ke Kanada pada 2022, memohon maaf atas peranan Gereja Katolik dalam sistem itu, dan juga mengakui ia sebagai genosida.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.