Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Hakim AS memberi kelulusan untuk pelaksanaan hukuman mati menggunakan kaedah baharu

(SeaPRwire) –   Hakim AS memberi lampu hijau untuk eksekusi menggunakan kaedah baharu

Seorang hakim persekutuan di AS telah memberi lampu hijau untuk eksekusi pertama negara itu menggunakan gas nitrogen, yang dijadualkan dilaksanakan pada akhir bulan ini di negeri Alabama. Peguam pembela pesalah berhujah bahawa negeri itu merancang menggunakan klien mereka sebagai “subjek ujian.”

Kenneth Eugene Smith, kini berusia 58 tahun, adalah seorang pembunuh yang dihukum yang, pada tahun 1988 bersama-sama dengan penjenayah lain, menikam mati isteri seorang paderi untuk mendapatkan $1,000 setiap orang. Pendeta Gereja Kristus Charles Sennett Sr dipercayai telah mengupah pembunuhan isterinya sendiri, berharap untuk mendapatkan wang polisi insurans hayat. Dia membunuh diri sebaik sahaja siasatan pembunuhan memberi fokus kepadanya sebagai suspek.

Salah seorang pembunuh, John Forrest Parker dihukum mati pada tahun 2010, dengan eksekusi Smith sendiri dibatalkan pada tahun 2022 selepas pegawai gagal menyambungkan dua saluran intravena yang diperlukan untuk mentadbir suntikan maut.

Dalam keputusannya pada hari Rabu, Hakim Daerah AS R Austin Haffaker enggan memberi injunksi untuk menghentikan eksekusi Smith, kini dijadualkan pada 25 Januari. Semasa perbicaraan yang mendahului keputusan itu, pejabat Peguam Negara Alabama Steve Marshall berhujah bahawa kaedah eksekusi baharu itu akan “menyebabkan ketidaksadaran dalam masa beberapa saat, dan menyebabkan kematian dalam masa beberapa minit.” Pegawai menyatakan kemalangan perindustrian yang melihat orang pengsan dan mati selepas terdedah kepada kepekatan nitrogen gas yang tinggi.

Pasukan pembela Smith membalas, dengan menunjukkan bahawa protokol eksekusi baharu itu penuh dengan ketidakpastian dan masalah potensial yang mungkin akan menyebabkannya melanggar larangan perlembagaan terhadap hukuman kejam dan luar biasa. Peguam itu juga merujuk kepada cadangan Persatuan Perubatan Veterinar Amerika pada tahun 2020, bahawa hipoksia nitrogen tidak boleh digunakan sebagai cara eutanasia mamalia, selain babi, kerana ia boleh mencipta “persekitaran anoksia yang menyusahkan bagi sesetengah spesies.”

Pecabut nyawa Alabama merancang untuk meletakkan topeng seperti pernafasan pada hidung dan mulut pesalah dan kemudian menggantikan udara bernafas dengan nitrogen tulen.

Gas itu, yang merangkumi 78% udara yang dihidu manusia, adalah maut pada tahap yang lebih tinggi. Dua negeri AS yang lain, Mississippi dan Oklahoma, juga telah memberi kuasa kepada hipoksia nitrogen sebagai kaedah eksekusi, tetapi tiada negeri pernah mencuba melaksanakannya sehingga kini.

Sementara itu, dalam kenyataan yang diterbitkan pada hari Rabu lalu, panel pakar PBB menyatakan kebimbangan bahawa “hipoksia nitrogen akan mengakibatkan kematian yang menyakitkan dan merendahkan martabat,” menunjukkan bahawa tiada bukti saintifik untuk menyangkalnya. Pakar PBB menyeru pihak berkuasa persekutuan dan negeri untuk menangguhkan eksekusi Smith sementara meneliti protokol eksekusi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.