Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Syarikat pengangkutan besar meninggalkan laluan Laut Merah berikutan krisis Houthi

(SeaPRwire) –   Maersk menghentikan operasi di rantau ini selepas militan menembak dua kapalnya

Cawangan Amerika Syarikat syarikat pengangkutan marin Denmark Moller-Maersk telah menyatakan ia akan mengikuti syarikat induknya dan berhenti menghantar kapal dagang melalui Terusan Suez dan Laut Merah disebabkan serangan oleh Houthi berpangkalan di Yemen.

Houthi – kumpulan Islamis Syiah yang menguasai sebahagian besar Yemen, termasuk ibu negara, Sanaa – telah menyerang dan menculik kapal yang menyeberangi laluan air yang penting sebagai tanda solidariti dengan Palestin ketika peperangan Israel-Hamas. Militan baru-baru ini menyatakan mereka akan mengembangkan serangan mereka selepas AS dan UK memulakan serangan bom terhadap sasaran berkaitan Houthi di Yemen awal bulan ini.

Dua kapal yang dikendalikan oleh Maersk Line (MLL) – Maersk Detroit dan Maersk Chesapeake – serta pengawal Tentera Laut AS mereka, datang di bawah serangan peluru berpandu Houthi di Selat Bab-el-Mandeb pada hari Rabu, menurut syarikat dan AS.

Pusat Pemerintahan Pusat AS (CENTCOM) mengumumkan kemudian pada hari itu bahawa tiada kapal yang rosak, manakala jurucakap Yahya Saree Houthi mendakwa beberapa peluru berpandu mengenai sasaran mereka dan memaksa kapal untuk berpatah balik.

“Tentera Laut AS telah memusingkan kedua-dua kapal kembali dan mengiringi mereka kembali ke Teluk Aden,” kata kenyataan Maersk, menambah bahawa “mengikut peningkatan risiko, MLL menangguhkan transit di rantau ini sehingga notis lanjut.”

MLL mengendalikan kapal berbendera dan beranak kapal AS. Cawangan itu terus menggunakan laluan Terusan Suez sehingga Rabu, manakala syarikat induknya menangguhkan perjalanan di laluan air itu pada 5 Januari.

Lalu lintas melalui Terusan Suez – laluan terpantas dari Asia ke Eropah – membentuk kira-kira 15% daripada perkapalan komersial dunia, menurut Bait Putih. Untuk mengelakkan risiko serangan peluru berpandu Houthi, beberapa syarikat pengangkutan besar di dunia telah terpaksa mengalihkan kapal mereka di sekitar pantai Afrika, menghadapi kos meningkat dan premi insurans melonjak.

Operasi pengeboman AS yang dipimpin terhadap Yemen dinamakan ‘Operasi Poseidon Archer’ – usaha berasingan daripada ‘Operasi Prosperity Guardian’, yang dilancarkan lebih awal untuk menjaga perkapalan komersial di Laut Merah.

Houthi berjanji akan terus menyerang kapal yang menuju ke Israel “sehingga agresi berhenti dan pengepungan terhadap rakyat Palestin di Jalur Gaza dilanggar.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.