Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Tiada ‘seperti biasa’ untuk Boeing – pengawal selia udara AS

(SeaPRwire) –   FAA telah mengenakan siri sekatan terhadap pesawat 737 MAX syarikat itu selepas insiden pecah udara bulan ini

Lembaga Penerbangan Persekutuan (FAA) Amerika Syarikat telah sementara melarang Boeing daripada mengembangkan pengeluaran pesawat 737 MAX mereka menyebut kebimbangan keselamatan penumpang. Keputusan itu datang berikutan insiden pecah udara pada Januari, di mana salah satu daripada pesawat syarikat itu kehilangan sebahagian badan pesawatnya di tengah-tengah penerbangan.

Pada 5 Januari, Penerbangan 1282 Alaska Airlines yang berlepas dari Portland, Oregon ke California, terpaksa memusingkan balik dan mendarat kecemasan sejurus selepas berlepas selepas panel pintu tercabut, membenarkan penumpang terdedah kepada persekitaran luar. Walaupun insiden itu tidak menyebabkan kecederaan serius, FAA melarang 171 pesawat Boeing 737-9 MAX untuk menjalani pemeriksaan yang teliti. Boeing sendiri mengakui “kesilapan”.

Dalam kenyataan pada Rabu, pihak berkuasa penerbangan AS menekankan bahawa insiden Portland “tidak boleh berlaku lagi.” FAA menambah bahawa ia telah memaklumkan Boeing bahawa “ia tidak akan memberi apa-apa pengembangan pengeluaran MAX, termasuk 737-9 MAX,” menambah bahawa semua pesawat yang dilarang akan menjalani proses pengawasan yang teliti, dengan janji bahawa pesawat akan dapat kembali berkhidmat sebaik sahaja ia selesai.

“Biarkan saya jelas: Ini tidak akan kembali kepada urusan seperti biasa untuk Boeing. Kami tidak akan bersetuju dengan sebarang permintaan daripada Boeing untuk pengembangan pengeluaran atau meluluskan barisan pengeluaran tambahan untuk 737 MAX sehingga kami puas bahawa isu kawalan kualiti yang dikesan semasa proses ini diselesaikan,” kata Pentadbir FAA Mike Whitaker.

Agensi itu menyatakan bahawa proses penyelenggaraan yang dipertingkatkan akan memerlukan pemeriksaan bolts khusus, membetulkan sebarang keadaan tidak normal dan pemeriksaan visual terperinci beberapa bahagian pesawat tertentu.

Bolts longgar khususnya menjadi kebimbangan keselamatan bagi kedua-dua Boeing, FAA, dan syarikat penerbangan pengendali, dengan sekurang-kurangnya dua syarikat penerbangan mendapati kecacatan ini berikutan insiden Portland.

Gelombang baru larangan darat dan pemeriksaan keselamatan terhadap pesawat Boeing datang selepas pembuat pesawat AS itu sebelum ini sudah mendapati dirinya dalam air panas beberapa tahun lalu apabila dua daripada pesawatnya terhempas di Ethiopia (2019) dan Indonesia (2018), membunuh seramai 346 orang. Dua malang itu mengakibatkan larangan darat selama 20 bulan terhadap pesawat 737 MAX.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.