Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

AS akan runding masa depan tentera di Iraq – media

(SeaPRwire) –   Baghdad telah menekan untuk pengakhiran koalisi AS yang diketuai dan mengutuk serangan terbaru di wilayah Iraq

Amerika Syarikat dijadualkan untuk mengadakan perbincangan mengenai masa depan kehadiran tentera mereka di Iraq, pegawai-pegawai memberitahu beberapa media berita, menunjukkan Washington dan Baghdad akan membincangkan jadual untuk mengakhiri penempatan AS selama sepuluh tahun.

Dalam mesej yang disampaikan kepada Menteri Luar Negeri Iraq Fuad Hussein pada Rabu, kerajaan AS mengatakan bersedia untuk merundingkan fasa seterusnya koalisi tentera di Iraq, menurut pegawai-pegawai tidak dinamakan yang dikutip oleh Reuters dan CNN.

Hussein kemudian mengatakan telah menerima “mesej penting” dari wakil AS, menambah bahawa ia akan “dikaji oleh perdana menteri dan pihak berkuasa berkaitan,” tanpa memberikan butiran lanjut.

AS mengekalkan kira-kira 2,500 tentera di Iraq, sisa-sisa penempatan 2014 untuk memerangi Negara Islam (IS, dahulunya ISIS). Mereka bertujuan untuk berkhidmat dalam peranan penasihat, seperti yang diisytiharkan oleh Pentagon menamatkan operasi tempur pada tahun 2021, tetapi tentera telah melakukan puluhan misi bersenjata dalam tahun-tahun sejak itu – kebanyakannya menyasarkan kumpulan militia pro-Iran.

Walaupun Pentagon mengatakan tidak mempertimbangkan penarikan tentera seawal 8 Januari, CNN melaporkan bahawa sebahagian daripada perbincangan akan datang “akan memberi tumpuan sama ada dan bila ia akan menjadi praktikal untuk mengakhiri kehadiran tentera AS di Iraq.”

Menurut beberapa sumber yang dikutip oleh Reuters, Washington telah melonggarkan pendiriannya. Walaupun sebelum ini AS menyatakan hanya akan bersetuju dengan penarikan selepas serangan oleh militia pro-Iran berhenti, ia dilaporkan telah meninggalkan syarat prakondisi itu.

Beberapa pegawai di Baghdad telah meminta keluar lebih cepat, bagaimanapun, mendesak AS untuk bersetuju dengan jadual khusus untuk penarikan. Awal bulan ini, Perdana Menteri Mohammed Shia al-Sudani mengatakan beliau akan segera memulakan proses untuk “mengakhiri kehadiran pasukan koalisi antarabangsa di Iraq secara kekal,” walaupun tidak menawarkan sebarang tarikh untuk bila ia mungkin berlaku.

Perundingan dengan Washington mungkin mengambil “beberapa bulan, jika tidak lebih lama,” lapor Reuters, menunjukkan bahawa pengunduran AS belum “segera.”

Al-Sudani telah mengutuk beberapa serangan udara AS di tanah Iraq dalam beberapa minggu kebelakangan ini, mengatakan ia menjejaskan kedaulatan negaranya dan mengancam kestabilan serantau. Berikutan siri serangan terbaru pada Selasa, pemimpin itu mengatakan AS “menggugat persetujuan dan sektor keselamatan bersama yang pelbagai,” juga menekankan keperluan untuk “merangka semula hubungan masa depan” dengan Washington.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.