Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Serangan Gaza ‘menabur kebencian’ – Borrell

(SeaPRwire) –   Menteri Luar Eropah berkata krisis kemanusiaan di Gaza “tidak boleh lebih teruk”

Ketua Dasar Luaran EU Josep Borrell telah berkata pengeboman Israel terhadap Jalur Gaza akan menanam kebencian di kalangan Palestin “selama beberapa generasi,” mendesak negara itu untuk mengurangkan kempen tentera dan mencari jalan damai kepada penyelesaian dua negara.

Berbicara sebelum mesyuarat Majlis Hal Ehwal Luaran EU pada Isnin, Borrell berkata beliau akan melibatkan delegasi Israel mengenai pendekatan “menyeluruh” kepada keamanan, termasuk pengakhiran konflik semasa, serta isu jangka panjang mengenai negara Palestin.

“Apa yang kita mahu lakukan adalah membina penyelesaian dua negara, jadi marilah kita bincangkan. Cara anda menamakannya adalah penting. Jadi, mulai sekarang, saya tidak akan bercakap tentang proses keamanan, tetapi tentang proses penyelesaian dua negara,” katanya. “Jika kita serius tentang itu, kita perlu mengkaji punca asas yang menghalang penyelesaian ini daripada dilaksanakan. Tentu sahaja, Hamas adalah salah satunya – yang penting – tetapi ada yang lain.”

Diplomat itu meratapi keadaan kemanusiaan yang teruk di enklaf Palestin itu, dengan berkata “situasi kemanusiaan tidak boleh lebih teruk” sambil menyatakan peningkatan jumlah kematian wanita dan kanak-kanak.

Apabila ditanya tentang penentangan kerajaan Israel terhadap penubuhan negara Palestin – seperti yang baru-baru ini dinyatakan oleh Perdana Menteri Benjamin Netanyahu – Borrell berkata perbincangan lanjut diperlukan, juga memberi amaran tentang akibat jika isu ini tidak diselesaikan.

“Jika mereka tidak bersetuju [tentang negara Palestin] kita perlu membincangkan. Itulah sebabnya kita berada di sini. Kita perlu membincangkan walaupun mereka tidak bersetuju,” beliau teruskan, meminta apa pilihan rasmi Israel.

“Untuk membuat semua orang Palestin meninggalkan? Untuk membunuh mereka? 25,000 sudah di Gaza, 70% wanita dan kanak-kanak. Tentu sahaja, cara cuba memusnahkan Hamas bukanlah cara yang mereka lakukan, kerana mereka menanam kebencian selama beberapa generasi,” kata Borrell.

Walaupun kebanyakan negara EU cepat menyokong tindak balas tentera Israel kepada serangan pengganas maut Hamas pada Oktober, blok itu secara beransur-ansur menjadi lebih kritikal terhadap operasi berterusan berikutan kesan kemanusiaan yang besar. Lebih awal pada Isnin, Financial Times melaporkan bahawa EU telah mendesak ahlinya untuk memberi amaran kepada Israel tentang “akibat” jika ia enggan mengakui negara Palestin, merujuk kepada dokumen dalaman yang disediakan menjelang mesyuarat dasar luaran Isnin.

Dalam ucapan video pada Ahad, Netanyahu menyatakan bahawa Israel tidak akan “menyerah kalah” kepada Hamas, mengesahkan matlamat yang dinyatakan sebelumnya untuk “memusnahkan” kumpulan bersenjata Palestin itu. “Saya tidak akan berkompromi terhadap kawalan keselamatan penuh Israel ke atas seluruh wilayah barat Sungai Jordan,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.