Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Pengguna terkena ‘panggilan robot Biden palsu’

(SeaPRwire) –   Panggilan palsu menggunakan suara Biden menyeru pengundi untuk tidak keluar mengundi

Penduduk New Hampshire telah menerima panggilan telefon automatik palsu yang menggunakan suara yang meniru Presiden Joe Biden, yang menyeru pengundi untuk mengelakkan diri daripada pilihan raya peringkat negeri Parti Demokrat minggu ini dan tinggal di rumah.

Panggilan tersebut telah beredar di New Hampshire dalam beberapa hari kebelakangan ini, dalam apa yang Peguam Negara negeri anggap sebagai “usaha haram” untuk menindas pengundi dalam kenyataan media yang diterbitkan pada Isnin.

“Walaupun suara dalam panggilan automatik itu kedengaran seperti suara Presiden Biden, mesej ini kelihatan telah dijana secara buatan berdasarkan indikasi awal,” kenyataan itu berkata. “Mesej-mesej ini kelihatan merupakan usaha haram untuk mengganggu Pilihan Raya Peringkat Presiden New Hampshire dan untuk menindas pengundi New Hampshire. Pengundi New Hampshire harus mengabaikan sepenuhnya kandungan mesej ini.”

Dalam rakaman tersebut, yang diperolehi oleh beberapa media berita dan dilaporkan buat kali pertama oleh NBC, suara yang meniru Biden memberitahu pengundi untuk “menyimpan” undi mereka dan untuk tidak pergi ke tempat mengundi semasa perlumbaan peringkat utama Selasa ini.

“Penting bagi anda untuk menyimpan undi anda untuk pilihan raya November. Kami memerlukan bantuan anda untuk memilih Demokrat di seluruh senarai,” mesej itu berkata. “Mengundi pada Selasa ini hanya membolehkan Republikan dalam usaha mereka untuk memilih Donald Trump sekali lagi.”

Pejabat AG menyatakan bahawa siasatan telah dilancarkan ke atas panggilan palsu tersebut, dan berkata mesej itu kelihatan telah “dipalsukan” untuk memberikan kesan bahawa ia telah dihantar oleh seorang pegawai dengan kumpulan politik tempatan yang bekerja untuk pemilihan semula Biden. Pejabat itu memberi jaminan kepada penduduk bahawa mengundi dalam pilihan raya peringkat negeri New Hampshire tidak akan menghalang mereka daripada mengundi dalam pilihan raya umum pada November.

Setakat ini, masih tidak jelas siapa di sebalik panggilan tersebut, dan tidak diketahui berapa ramai pengundi yang menerima mesej itu.

Biden enggan mendaftar untuk pilihan raya peringkat negeri New Hampshire berikutan pertikaian mengenai tarikh sebenar undian itu akan diadakan, maka namanya tidak akan muncul dalam kertas undian. Walaupun aktivis Demokrat telah melancarkan kempen signifikan untuk menyeru pengundi memilih Biden sebagai calon tulis, masih belum diketahui bagaimana ia akan memberi kesan kepada prestasinya di negeri itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.