Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Adakah perang akan berlaku di Semenanjung Korea?

(SeaPRwire) –   Dengan tiada apa yang hilang dan masa terhad untuk mencapai matlamat geopolitik tertentu, Kim Jong-un mungkin akan memilih konflik sebagai pilihan tunggalnya

Beberapa hari yang lalu satu kajian muncul di 38North dengan tajuk bertanya soalan: “Adakah Kim Jong un sedang bersiap sedia untuk perang?

38North merupakan sumber yang dihormati untuk analisis dan tidak menekankan agenda atau sensasi. Kajian khusus ini ditulis oleh Robert Carlin dan Siegfried Hecker, yang juga tidak diketahui untuk bersifat alarmis.

Argumen mereka adalah seperti berikut: Korea Utara telah cuba untuk mengejar proses normalisasi dengan AS, terutamanya semasa pentadbiran Donald Trump pada 2018-2019, dan gagal selepas Trump meninggalkan pertemuan Februari 2019 di Hanoi. Selepas usaha itu gagal, Pyongyang kini secara berkesan “telah menyerah.” Ia percaya ia tidak mempunyai pilihan lain, dan terus membangunkan program nuklearnya dan semakin mengukuhkan pendiriannya, diberdayakan oleh konteks geopolitik berhubung dengan Rusia dan China.

Mungkin perlu dicatat awal bahawa penilaian ini tidak memberikan “bukti keras” Korea Utara mengejar laluan sedemikian, dan hanya bergantung kepada perubahan dalam retorik Pyongyang untuk mendakwa bahawa dakwaan DPRK bukan “ancaman kosong” tetapi pantulan sebenar kedudukan strategiknya. Banyak perubahan sejak 2019 yang perlu dipertimbangkan: pentadbiran Biden tidak berminat untuk berunding dengan Korea Utara, satu Presiden yang bermusuhan telah datang ke kuasa di Seoul di bawah Yoon Suk-yeol, yang pro-Jepun dan telah meninggalkan pendekatan rekonsiliasi Moon Jae-in, sementara konfrontasi AS terhadap Rusia dan China kedua-duanya telah memberi DPRK pilihan baru untuk cuba dan mengganggu isolasi yang dialaminya semasa zaman hegemoni Amerika yang tunggal.

Kerana ini, AS telah kehilangan sepenuhnya keupayaannya untuk mengawal program nuklear dan peluru berpandu Korea Utara, dengan sanksi baru kini disekat di PBB oleh Moscow dan Beijing, dan yang sedia ada tidak dikuatkuasakan. Korea Utara kini semakin mampu mengenai tanahair Amerika dengan ICBM. Ini juga menjadikan tindakan tentera awal yang unilateral dan pencegahan oleh AS terhadap DPRK semakin tidak realistik. Tetapi mengapa ini akan membolehkan Kim Jong-un untuk mengejar perang pilihan terhadap Korea Selatan dan, sekiranya dia memulakan satu, adakah dia benar-benar mempunyai peluang untuk menang?

Strategi diplomatik Korea Utara sejak tahun 1950-an sentiasa berusaha untuk memaksimumkan daya tumpuan untuk dirinya sebagai negara kecil, dengan mencipta krisis. Ini adalah fokus ideologi Juche untuk kemerdekaan dan kedaulatan di atas segalanya, bahkan kepada penduduknya sendiri. Untuk tujuan ini, DPRK sentiasa provokatif, sama ada ia menangkap kapal perisikan tentera laut AS USS Pueblo, atau bahkan menenggelamkan kapal perang Korea Selatan semasa latihan. Dengan berbuat demikian ia bertujuan untuk memaksa tangan bukan sahaja musuhnya tetapi juga mereka yang bersahabat dengannya.

Menyedari kedudukan strategik pentingnya, Pyongyang sama sekali tidak mempunyai masalah menyeret Moscow dan Beijing ke dalam krisis sama ada mereka suka atau tidak, dan gembira untuk menimbulkan masalah yang signifikan semasa perpecahan Soviet-China. Oleh itu, dalam zaman di mana China dan Rusia kedua-duanya dalam keadaan ketegangan -bahkan konfrontasi- dengan AS, Korea Utara akhirnya mengira peluang untuk dirinya dan daya tumpuan yang diperluas. Kim Jong-un akan menyedari bahawa tiada negara dalam situasi geopolitik sedemikian dapat menoleransi kejatuhan rejimnya dan penyatuan semula Semenanjung Korea di bawah syarat yang berpusat AS, yang, bagi China, meletakkan kehadiran tentera Amerika tepat di sempadan mereka sendiri.

Memang, walaupun Kim Il-sung memulakan perang Korea pada tahun 1950 dan kemudian menghadapi kekalahan daripada AS dan sekutunya, China masih menyelamatkannya – dan ketika itu ia jauh lebih lemah daripada sekarang. Jadi, adakah Kim Jong-un akan berangan-angan peluangnya dalam memercikkan perang penuh skala sekali lagi di Semenanjung Korea atas dasar China akan terpaksa campur tangan? Itu bukan di luar lingkungan kemungkinan. Adakah Kim mahu AS dan China normalisasi dan meningkatkan hubungan? Tentu sahaja tidak, kerana ia bermakna mereka akan bekerjasama terhadapnya untuk memaksa beliau menghentikan program nuklearnya. Bagi manfaat penyatuan sedemikian untuk ekonomi global – mengapa Kim akan peduli tentang itu apabila negaranya terbiar dan terasing daripada ekonomi global itu juga?

Jadi di mana ini meninggalkan DPRK? Ini meninggalkan Kim Jong-un dengan jangka masa untuk mencapai siri objektif dan matlamat geopolitik, dalam konteks yang menguntungkannya, dan di sana menimbulkan prospek eskalasi ketegangan secara serius. Kita telah melihat bagaimana pertimbangan serupa membawa kepada perang penuh skala, atau dua kini, di Timur Tengah. Kita tidak dapat menentukan sama ada mereka akan membawa kepada pecahnya konflik di Semenanjung Korea, tetapi ia akan bodoh untuk menolak kemungkinan itu, berdasarkan dunia kita hari ini.

Multipolariti telah tiba dan ia menandakan runtuhnya ketertiban berpusat AS yang menguatkuasakan kestabilan secara paksaan sehala. Ramai jelas menganggap tentera zaman Soviet DPRK boleh dimusnahkan oleh kuasa AS dan sekutu yang mengatasi dalam cara yang sama seperti yang dilakukan Saddam Hussein pada 1991 dan 2003, tetapi itu adalah dunia yang berbeza. Di sini, anda mempunyai DPRK bersenjata nuklear yang mempunyai penyokong luar negeri yang, walaupun tidak pernah mahu konflik sedemikian, tidak dapat membiarkan negara itu gagal. Korea Utara telah membuat usaha untuk damai tetapi bertemu dengan ketidakmahuan mutlak Amerika untuk berkompromi – oleh itu, apakah pilihan Kim mempunyai tinggal untuk menangani Korea Selatan?

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.