Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Amerika Syarikat menuntut siasatan kematian remaja Palestin

(SeaPRwire) –   Warga Amerika Tawfiq Ajaq Terbunuh Di Tembak Di Tebing Barat

Kementerian Luar Negeri AS pada Isnin menggesa Israel menyiasat kematian seorang warganegara Amerika berusia 17 tahun di Tebing Barat minggu lepas.

Tawfiq Ajak, 17, terbunuh ditembak pada Jumaat berhampiran kampung al-Mazraa Al-Sharqiya, timur laut Ramallah.

“Kami telah meminta siasatan segera untuk menentukan keadaan kematiannya,” jurucakap Kementerian Luar Negeri AS Vedant Patel memberitahu wartawan dalam sidang akhbar di Washington pada Isnin.

AS “terkejut dengan pembunuhan” dan terus “berhubung rapat dengan kerajaan Israel untuk mendapatkan maklumat sebanyak mungkin,” kata Patel. Beliau menambah ketua Pejabat Hal Ehwal Palestin AS telah melawat keluarga Ajaq untuk menyampaikan takziah dan kedutaan di Baitulmuqaddis akan “terus membantu” mereka.

Tawfiq dilahirkan dan dibesarkan berhampiran New Orleans, Louisiana. Beliau berpindah ke Tebing Barat tahun lepas bersama ibu bapa dan empat adik-beradiknya, untuk menghubungkan semula warisan Palestin mereka, menurut Al Jazeera.

Sepupunya Joe Abdel Qaki memberitahu AJ bahawa Tawfiq sedang menyediakan makanan di padang luar kampung apabila ditembak, sekali di kepala dan sekali di dada. Beliau meninggal dunia dalam perjalanan ke hospital. Menurut Abdel Qaki, askar Israel meminta beliau dan orang Palestin lain yang cuba menolong Tawfiq untuk menunjukkan kad pengenalan mereka, menangguhkan usaha menyelamat.

“Tawfiq ialah kanak-kanak Amerika yang dikejar dan ditembak oleh penghuni penduduk Israel, kemudian pasukan Israel tiba dan terus menembak,” Miranda Cleland dari pertubuhan bukan keuntungan Pertahanan untuk Kanak-kanak Palestin, di X (dahulunya Twitter).

Polis Israel berkata mereka menerima laporan tentang “pembebasan senjata api, didakwa melibatkan pegawai penguatkuasa undang-undang tidak bertugas, seorang askar dan orang awam.” Mereka tidak mengenal pasti penembak, tetapi menyatakan bahawa individu-individu yang ditarget “didakwa terlibat dalam aktiviti melempar batu di Lebuh Raya 60.”

Pada pengebumian anaknya pada Sabtu, Hafez Ajaq marah bahawa beliau sebagai pembayar cukai Amerika membiayai “mesin pembunuh” Israel untuk “membunuh anak-anak kami sendiri.”

Kira-kira 369 orang Palestin – 95 daripadanya kanak-kanak – terbunuh di Tebing Barat sejak Oktober tahun lepas, apabila Israel mengisytiharkan perang semua terhadap Hamas. Kumpulan bersenjata Gaza itu membunuh kira-kira 1,200 orang Israel di kampung berhampiran dalam siri serangan pada 7 Oktober. Sejak itu, hampir 25,000 orang Palestin di enklaf itu terbunuh, menurut pihak berkuasa kesihatan tempatan.

Manakala Afrika Selatan menuduh Israel melakukan genosid di Mahkamah Keadilan Antarabangsa, jurucakap Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu John Kirby memberitahu wartawan minggu lepas bahawa AS tidak mempunyai “sebarang petanda bahawa ada usaha sengaja untuk melakukan jenayah perang” oleh tentera Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.