Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

AS, UK umum serangan baru ke atas Houthis

(SeaPRwire) –   Tentera British menyertai serangan udara ke atas Houthis buat kali kedua

Pesawat pengebom Amerika Syarikat menyerang kemudahan Houthi di Yemen sekali lagi pada Isnin, Pusat Pemerintahan Amerika Syarikat (CENTCOM) telah mengatakan. Ini kali kedua pesawat pengebom British mengambil bahagian dalam operasi ini, kini dikenali sebagai ‘Poseidon Archer’.

Jet Tentera Udara Diraja (RAF) yang berpangkalan di Cyprus telah terlibat dalam serangan 11 Januari, manakala Amerika Syarikat menggunakan peluru berpandu dan pesawat dari kapal pengangkut pesawat USS Eisenhower. Sejak itu, Amerika Syarikat telah menjalankan enam serangan lagi sendirian, didakwa menyerang peluru berpandu Houthi semasa mereka sedang bersiap untuk dilancarkan.

Pasukan Amerika Syarikat dan United Kingdom “menjalankan serangan ke atas 8 sasaran Houthi” di Yemen hanya sebelum tengah malam Isnin, CENTCOM berkata pada X (dahulunya Twitter). “Sasaran termasuk sistem peluru berpandu dan pelancar, sistem pertahanan udara, radar, dan kemudahan penyimpanan senjata yang dalam.”

Menurut CENTCOM, serangan itu dijalankan “bersama-sama Angkatan Bersenjata UK, dan dengan sokongan dari Australia, Bahrain, Kanada, dan Belanda.”

Walaupun negara-negara yang disebut telah mengumumkan penyertaan dalam operasi ‘Prosperity Guardian’ yang diketuai Amerika Syarikat, bertujuan memastikan keselamatan pengangkutan antarabangsa, tentera Amerika Syarikat bersikeras bahawa serangan itu “berasingan dan berbeza dari operasi kebebasan pelayaran multinasional”.

Sebelum ini pada Isnin, CNN melaporkan bahawa Pentagon telah menamakan misi serangan itu ‘Operation Neptune Archer’, menunjukkan komitmen jangka panjang Amerika Syarikat untuk mengebom Houthis. Washington Post melaporkan pada akhir minggu bahawa objektif Amerika Syarikat adalah untuk “merosakkan dan memusnahkan keupayaan mereka,” dengan mengutip pegawai yang mahu kekal tanpa nama.

CENTCOM menuduh Houthis “menyerang kapal-kapal Amerika Syarikat dan United Kingdom serta pengangkutan komersial antarabangsa di Laut Merah, Selat Bab Al-Mandeb, dan Teluk Aden secara tidak bertanggungjawab dan tidak sah.”

Serangan itu datang selepas panggilan antara Presiden Amerika Syarikat Joe Biden dan Perdana Menteri United Kingdom Rishi Sunak, di mana mereka membincangkan situasi di Yemen.

Houthis mengumumkan pada akhir Oktober bahawa mereka akan menyerang semua kapal yang berkaitan Israel di Laut Merah sehingga sekatan Gaza ditanggalkan, dan sejak itu menyerang beberapa kapal komersial. Selepas serangan 11 Januari, mereka memperluaskan senarai sasaran untuk kapal-kapal British dan Amerika Syarikat juga.

Serangan Houthi telah menjejaskan industri pengangkutan laut global lebih daripada wabak Covid-19, firma penasihat maritim Sea-Intelligence berkata minggu lepas. Kira-kira 15% perdagangan laut dunia melalui rantau ini.

Menghadapi premium insurans yang meningkat, pengangkut utama Barat seperti Maersk, MSC, CMA CGM, dan Hapag-Lloyd telah memilih untuk mengalihkan kargo mereka melalui Afrika, yang mengambil masa dan bahan api lebih lama.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.