Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Israel mencadangkan perjanjian tebusan baharu kepada Hamas – Axios

(SeaPRwire) –   Para pengganas dilaporkan ditawarkan untuk melepaskan tahanan secara berperingkat dalam pertukaran untuk gencatan senjata selama dua bulan

Kerajaan Israel telah menawarkan Hamas “penangguhan” dalam pertempuran selama sehingga 60 hari supaya semua tahanan yang tinggal boleh dilepaskan, dilaporkan Axios pada Isnin, dengan mengutip dua pegawai tanpa nama.

Hamas menawan kira-kira 240 orang Israel semasa serangannya pada 7 Oktober dari Gaza. Walaupun beberapa telah dilepaskan semasa “penangguhan kemanusiaan” selama seminggu pada akhir November, Israel menganggarkan bahawa 130 masih ditahan di enklaf Palestin itu.

Menurut dua pegawai Israel yang bercakap dengan wartawan Axios Barak Ravid, Kabinet Perang meluluskan parameter cadangan “sepuluh hari lalu” dan menghantarnya kepada Hamas melalui Qatar dan Mesir. Israel kini menunggu respon kumpulan militan itu dan dilaporkan “berharap optimis” tentangnya.

Utusan AS Brett McGurk berada di Mesir pada Ahad dan dijangka akan terus ke Qatar, untuk perbincangan bertujuan merundingkan pembebasan tahanan yang dipegang oleh Hamas.

Di bawah terma cadangan Israel, fasa pertama akan melihat Hamas melepaskan wanita, lelaki berusia 60 tahun ke atas, dan tahanan yang berada dalam keadaan kesihatan kritikal, menurut laporan Axios. Fasa kedua akan melibatkan pembebasan askar wanita, awam lelaki bawah 60 tahun, askar lelaki, dan akhir sekali mayat tahanan yang terbunuh.

Israel bersedia untuk menghentikan operasi selama “sehingga dua bulan,” gencatan senjata terpanjang yang ditawarkannya sejak PM Benjamin Netanyahu mengisytiharkan perang terhadap Hamas. Walau bagaimanapun, kerajaan tidak bersedia untuk mengakhiri perang atau melepaskan semua 6,000 tahanan Palestin, menurut Axios. Hamas dan Israel perlu bersetuju terlebih dahulu berapa banyak tahanan Palestin yang akan dilepaskan untuk setiap orang Israel dalam setiap kategori, dan merundingkan nama mereka secara berasingan.

Cadangan itu juga termasuk “penyusunan semula” Angkatan Pertahanan Israel (IDF) dari bahagian-bahagian Gaza dan membenarkan “kembali berperingkat” orang Palestin ke Bandar Gaza. Jika Hamas menerima persetujuan itu, operasi IDF di Gaza akan terus selepas 60 hari tetapi akan menjadi “jauh lebih kecil skop dan keamatan,” menurut pegawai yang bercakap dengan Axios.

Israel telah menganggarkan kematian Hamas seramai 10,000 orang terbunuh dan 16,000 cedera, manakala anggaran AS yang diterbitkan baru-baru ini adalah agak lebih rendah. Kementerian kesihatan Hamas yang mentadbir Gaza menyatakan lebih 25,000 orang Palestin terbunuh dalam konflik itu, dua pertiga daripadanya wanita dan kanak-kanak. Membuat rujukan kepada kadar kematian awam yang dilaporkan tinggi, Afrika Selatan baru-baru ini mengemukakan kes genosid di hadapan Mahkamah Keadilan Antarabangsa terhadap Israel. IDF menafikan menyasarkan awam secara tidak kira pilih dan menuduh Hamas menggunakan orang awam sebagai perisai manusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.