Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Republikan AS bergerak untuk memecat Ketua Keselamatan Dalam Negeri

(SeaPRwire) –   Alejandro Mayorkas dituduh gagal menguatkuasakan peraturan imigresen di sempadan dengan Mexico

Ahli politik Republikan mengambil satu lagi langkah pada Rabu untuk memulakan proses pemecatan terhadap Setiausaha Keselamatan Dalam Negeri AS Alejandro Mayorkas. Pegawai itu dituduh gagal menjamin sempadan dengan Mexico, yang menyaksikan bilangan penyeberangan haram rekod dalam setahun kebelakangan ini.

Dua artikel pemecatan pada asalnya dikeluarkan oleh Jawatankuasa Keselamatan Dalam Negeri Dewan Rakyat minggu lepas. Dalam dokumen pertama, Mayorkas didakwa dengan “penolakan sengaja dan sistematik untuk mematuhi” undang-undang imigresen AS, manakala dokumen kedua mendakwa bahawa beliau telah “melanggar amanah awam” dengan membuat “kenyataan palsu” kepada Kongres dan rakyat Amerika

Selepas perbahasan hampir 15 jam yang berlanjutan sehingga waktu pagi Rabu, ahli politik Republikan yang mengambil bahagian dalam jawatankuasa mengundi untuk menggerakkan artikel terhadap Mayorkas, dengan mendakwa bahawa tuduhan terhadap beliau bersamaan dengan kesalahan jenayah tinggi dan salah laku yang boleh dipecat. Artikel akan ditentukan undian oleh Dewan Rakyat AS sepenuhnya, walaupun tidak jelas bila itu akan berlaku.

Sekiranya usaha Republikan berjaya, Mayorkas akan menjadi setiausaha kabinet AS kedua dalam sejarah untuk dipecat, dengan insiden terakhir berlaku pada 1876.

Walau bagaimanapun, beberapa pakar undang-undang telah mendakwa bahawa kejadian sedemikian tidak mungkin berlaku, dengan mendakwa tuduhan terhadap Mayorkas tidak membentuk kesalahan jenayah yang boleh dipecat berdasarkan bukti yang disediakan setakat ini oleh Ahli Politik Republikan.

Orang lain juga telah menunjukkan bahawa Senat AS kekal di tangan Parti Demokratik, yang dijangka akan membebaskan Mayorkas jika undian Dewan Rakyat berjaya.

Sementara itu, Mayorkas sendiri menafikan tuduhan terhadapnya, dengan mendakwa bahawa “sistem imigresen yang rosak dan lapuk” di AS adalah isu berpanjangan. Beliau juga menyeru Kongres untuk membantu menyediakan penyelesaian undang-undang kepada masalah tersebut.

Tuduhan terhadap Ketua Keselamatan Dalam Negeri, yang telah memimpin sejak permulaan pentadbiran Presiden Joe Biden, datang ketika Republikan dan Demokrat terus berselisih tentang situasi di sempadan AS-Mexico.

Dianggarkan lebih daripada 300,000 pendatang haram memasuki AS pada Disember sahaja, menandakan peningkatan bulanan rekod. Sementara itu, sebanyak 7.5 juta orang dipercayai telah memasuki negara haram sejak Biden mengambil alih jawatan pada 2021, menurut data Jabatan Kawalan Sempadan AS.

Khususnya, Republikan menyalahkan peningkatan itu kepada dasar ‘tangkap dan lepaskan’ Biden yang kontroversi, di mana pendatang haram ditahan tetapi kemudian dibenarkan memasuki negara, dengan arahan untuk hadir di mahkamah pada tarikh kemudian. Setakat Disember, kelewatan kes sedemikian ialah lebih 3.2 juta.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.