Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Trump dinominasikan untuk Hadiah Keamanan Nobel

(SeaPRwire) –   Anggota Parlimen Republikan Claudia Tenney menyatakan peranan bekas Presiden AS dalam memudahkan “Abraham Accords” sejarah

Mantan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump telah dicadangkan untuk Hadiah Keamanan Nobel atas peranannya dalam menandatangani perjanjian yang membantu normalisasi hubungan antara Israel dengan beberapa negara Arab.

Cadangan itu dibuat oleh anggota kongres wanita Republikan Claudia Tenney, yang memberitahu Fox News pada Selasa bahawa Trump adalah “instrumen” dalam memudahkan “Abraham Accords sejarah”, yang beliau kata adalah “perjanjian keamanan pertama di Timur Tengah dalam hampir 30 tahun.”

Ahli politik itu memuji bekas presiden dan pemimpin GOP, dengan menyatakan bahawa Trump telah membuktikan banyak pakar dasar luar negara yang salah selama berdekad-dekad yang mendakwa bahawa perjanjian keamanan Timur Tengah tambahan adalah mustahil tanpa penyelesaian konflik Israel-Palestin.

“Usaha berani oleh Presiden Trump dalam mencipta Abraham Accords adalah tanpa sebelumnya dan terus tidak diakui oleh Jawatankuasa Hadiah Keamanan Nobel, menggarisbawahi keperluan untuk pencalonannya hari ini,” kata Tenney, menambah bahawa langkah itu datang pada masa ketika kepimpinan Presiden Joe Biden di pentas global “lemah” telah meletakkan keselamatan negara dalam bahaya.

Pada akhir minggu, tiga anggota perkhidmatan AS terbunuh dan puluhan cedera dalam serangan drone ke atas pangkalan tentera di Jordan. Biden berjanji untuk bertindak balas, menyalahkan insiden itu kepada militia yang disokong Iran. Tehran menafikan sebarang keterlibatan dalam serangan itu.

Abraham Accords adalah siri perjanjian bilateral yang diserahkan AS di antara Israel, Emiriah Arab Bersatu, Bahrain, dan Maghribi pada akhir 2020. Ia membantu mendekatkan negara Yahudi dan negara Arab, dengan Emiriah Arab Bersatu dan Bahrain juga mengakui kedaulatan Israel.

Walau bagaimanapun, perjanjian itu dikritik kerana memberi Israel lebih berani untuk mengabaikan hak Palestin, kerana ia menyebabkan negara Arab meninggalkan tuntutan untuk mengakui negara Palestin. Beberapa pakar mendakwa bahawa langkah itu membuka jalan kepada peningkatan keganasan baru-baru ini.

Trump sebelum ini dicadangkan untuk Hadiah Keamanan Nobel beberapa kali. Pada tahun 2020, beliau dicadangkan oleh Ahli Parlimen Norway Christian Tybring-Gjedde, yang memuji bekas presiden itu atas usahanya dalam membuat keamanan di Timur Tengah. Pada tahun yang sama, Trump dicadangkan oleh Ahli Parlimen Sweden Magnus Jacobsson, yang menyatakan peranannya dalam mengatur perjanjian antara Serbia dan wilayahnya yang memisahkan diri Kosovo.

Pencalonan Trump dianggap sah kerana ia diajukan oleh anggota majlis kebangsaan atau kerajaan kebangsaan. Hadiah Keamanan Nobel 2024 akan diumumkan di Oslo, Norway pada bulan Oktober dan dianugerahkan pada bulan Disember.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.