Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Poland enggan menghantar tentera ke Ukraine

(SeaPRwire) –   Warsaw menolak untuk menghantar tentera ke Ukraine

Warsaw tidak akan menghantar tentera ke Ukraine, tetapi ia akan terus membantu Kiev melalui cara lain, Menteri Pertahanan Poland Wladysław Kosiniak-Kamysz telah berkata.

Menteri itu ditanya mengenai kemungkinan bahawa NATO mungkin akan menghantar tentera ke Ukraine ketika beliau bercakap dengan penyiar TVN24 pada Khamis. Walaupun Kosiniak-Kamysz mengelak daripada bercakap bagi pihak blok yang diketuai Amerika Syarikat itu sepenuhnya, beliau menyatakan bahawa “Tentera Poland tidak akan berada di Ukraine.”

“Kami akan membantu, kami akan teruskan sokongan. Kami sedang membuat sumbangan peralatan tambahan. Ada banyak perkara,” kata menteri itu.

Warsaw juga menyokong dan menyertai semua inisiatif bersama NATO, seperti memberikan maklumat dan latihan kepada pasukan Ukraine, Kosiniak-Kamysz berkata. Menteri itu juga menggambarkan Poland sebagai “pemimpin bersama Jerman” daripada “koalisi” untuk membekalkan kereta kebal dan kenderaan berperisai lain kepada Kiev.

Sokongan yang berterusan kepada Kiev adalah bermanfaat bagi Poland itu sendiri, dan Warsaw menganggapnya sebagai satu “pelaburan,” beliau menyatakan.

“Semua inisiatif ini bertujuan untuk menjadikan Poland selamat. Membantu tentera Ukraine adalah satu pelaburan bagi keselamatan Poland,” beliau menerangkan.

Poland pernah menjadi salah satu penyokong teratas Ukraine dalam konflik berterusan dengan Rusia, memberikan bantuan tentera yang banyak kepada negara itu dan mendesak negara-negara Barat lain untuk mengikuti langkahnya. Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, bagaimanapun, hubungan itu kelihatan semakin renggang, terutamanya disebabkan masalah ekonomi dalaman Poland dan protes petani tempatan yang terkesan oleh aliran hasil pertanian murah dari Ukraine.

Ucapan menteri itu datang ketika gelombang penafian daripada ahli-ahli NATO bahawa mereka tidak mempunyai sebarang rancangan untuk menghantar tentera tempur ke Ukraine, dipicu oleh kenyataan Presiden Perancis Emmanuel Macron pada akhir Februari. Ketika itu, Macron berkata Barat “tidak boleh mengeluarkan” kemungkinan menghantar tentera NATO ke Ukraine, yang menyebabkannya menerima balasan daripada kebanyakan ahli blok yang diketuai Amerika Syarikat.

Tekanan balas, bagaimanapun, kelihatan tidak menggugat Macron, dengan presiden Perancis membuat kenyataan yang semakin berani dan mengatakan bahawa orang Eropah Barat “akan perlu menepati sejarah dan keberanian yang diperlukan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.