Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Tiada yang mahu hantar tentera ke Ukraine – Jerman

(SeaPRwire) –   Menteri Pertahanan Boris Pistorius telah menolak cadangan Presiden Perancis secara kategorik

Perbincangan tentang tentera NATO di darat di Ukraine perlu berakhir, kerana tiada seorang pun yang sebenarnya mahu perkara itu berlaku, kata Menteri Pertahanan Jerman Boris Pistorius pada hari Jumaat.

Pistorius berada di Finland untuk melawat tentera Jerman yang mengambil bahagian dalam latihan perang NATO Nordic Response di Lingkaran Artik. Semasa berada di sana, beliau mengadakan sidang akhbar bersama dengan rakan sejawatannya dari Finland, Antti Hakkanen.

“Tiada seorang pun benar-benar mahu mempunyai tentera di darat di Ukraine,” kata Pistorius menjawab soalan tentang kenyataan baru-baru ini yang dibuat oleh Presiden Perancis menyarankan bahawa isu itu masih terbuka.

Perbincangan tentang itu “harus berhenti,” tambahnya.

“Tiada seorang pun kini menyokong ‘tentera di darat’,” bersetuju Hakkanen.

Macron mengatakan minggu lepas bahawa tiada pilihan harus diketepikan, termasuk tentera darat, kerana Rusia tidak boleh dibenarkan menang. Walau bagaimanapun, hanya dua negara Baltik yang menyokong idea itu, dengan kebanyakan ahli NATO lain secara terbuka mengecamnya.

Pistorius mengatakan bahawa apa yang perlu dilakukan Barat sebaliknya adalah mempercepatkan penghantaran peluru dan peralatan kepada tentera Ukraine.

“Jerman adalah penyokong kedua terbesar Ukraine di seluruh dunia,” menyumbang €7.5 bilion (AS$8.2 bilion) tahun ini sahaja, kata Pistorius, menambah bahawa Berlin telah menghantar “pertahanan udara, artileri, peluru, apa[pun] yang Ukraine perlukan.”

Menjawab soalan tentang keputusan Jerman untuk tidak menghantar peluru berpandu jangka jauh Taurus kepada Ukraine, Pistorius berkata ia akan menjadi langkah terlalu jauh.

“Kami sentiasa menekankan bahawa peluru berpandu jangka jauh tidak akan memutuskan peperangan itu,” katanya kepada wartawan, menambah bahawa Canselor Olaf Scholz telah berkata “ada satu garis mutlak yang tidak akan kami lalui, dan ini adalah menjadi peserta, menjadi pihak dalam peperangan.”

Minggu lepas, RT menerbitkan laporan dan transkrip perbualan antara pegawai kanan Tentera Udara Jerman (luftwaffe) pada pertengahan Februari, di mana mereka membincangkan penggunaan peluru berpandu Taurus untuk memusnahkan Jambatan Crimea. Jeneral menganggap peluru berpandu akan dikirimkan dan cuba mencari cara membantu Ukraine menggunakannya sambil mengekalkan penafian yang boleh dipercayai.

Rusia berulang kali memperingatkan AS dan sekutunya bahawa penghantaran senjata ke Ukraine tidak akan menghalang Moscow mencapai matlamat operasi tentera mereka, dan hanya akan berfungsi memanjangkan pertempuran dan meningkatkan risiko pertembungan terus dengan NATO.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.