Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Titisan bantuan membunuhi lima mangsa di Gaza

(SeaPRwire) –   Mengharapkan Palestin terbelit oleh paket makanan selepas payungnya rosak

Lima orang, termasuk dua kanak-kanak, terbunuh oleh pengedaran udara yang rosak di Gaza pada Jumaat, kementerian kesihatan tempatan telah berkata. Mereka dilaporkan terbelit oleh palet bekalan makanan apabila payungnya gagal untuk secara betul membuka.

Pesawat pengangkut US, Perancis, Belanda, Belgium, Jordan dan Mesir menjatuhkan palet rantau tentera di Gaza sepanjang hari, dalam cubaan untuk meringankan keadaan yang Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah menggambarkan sebagai kelaparan yang bakal berlaku.

Insiden itu berlaku sekitar pukul 11:30 pagi tempatan di kem pelarian Al-Shati di utara Gaza, CBS News dan Al Jazeera melaporkan, membuat rujukan kepada pegawai-pegawai tempatan dan saksi-saksi.

Seorang pegawai AS yang tidak dikenali memberitahu CBS bahawa “kajian awal” mencadangkan palet yang menyebabkan kematian tidak diturunkan oleh pesawat Amerika, tetapi mengatakan penyiasatan lanjut diperlukan.

Jabatan Negara belum memberi komen mengenai laporan kematian, yang belum disahkan oleh PBB.

Video yang beredar di media sosial menunjukkan salah satu paket bantuan jatuh jauh lebih pantas daripada yang lain, dengan payungnya terkelu dan tidak sepenuhnya terbuka.

Jatuhannya pada hari Jumaat adalah kedua dalam minggu ini, terutamanya terdiri daripada ransum Meals-Ready-to-Eat (MRE) yang didehidrasi yang dimaksudkan untuk medan pertempuran atau kawasan bencana. Pengedaran udara itu bersamaan dengan kurang daripada 40,000 hidangan sehari dan jauh daripada cukup untuk lebih daripada dua juta orang yang tinggal di Gaza, PBB telah memberi amaran.

“Menjatuhkan bantuan dengan cara ini adalah propaganda cemerlang daripada perkhidmatan kemanusiaan,” kata pejabat media kerajaan tempatan di Gaza, yang dikendalikan oleh kumpulan militan Hamas. “Kami sebelum ini memberi amaran ia membahayakan nyawa warga Gaza, dan ini yang berlaku hari ini apabila paket jatuh ke atas kepala warga.”

Hamas mendesak pembukaan semula lintasan darat, mengutuk pengedaran udara sebagai “tidak berguna dan bukan cara terbaik untuk membawa bantuan.”

Menurut kumpulan itu, lebih daripada 700,000 orang Palestin di enklaf itu menghadapi “kelaparan yang teruk” dan sekurang-kurangnya 20 orang telah mati kelaparan sehingga kini.

Hampir 90% penduduk Gaza sebelum perang telah menjadi pelarian, dengan ketua bantuan PBB Martin Griffiths memberi amaran minggu lepas bahawa nyawa “mengalir keluar dari Gaza pada kelajuan menakutkan.”

Israel mengisytiharkan perang terhadap Hamas selepas militan Gaza yang tidak dijangka menyerang penempatan berhampiran pada 7 Oktober, membunuh beberapa 1,200 orang dan mengambil lebih daripada 200 tebusan. Duzens tebusan kemudiannya dibebaskan semasa gencatan senjata seminggu pada November.

Sejak itu, lebih daripada 30,000 orang Palestin terbunuh dan lagi 70,000 cedera, mengikut kementerian kesihatan Gaza. Israel menolak seruan gencatan senjata, dengan menekankan matlamatnya untuk sepenuhnya “menghapuskan” Hamas di Gaza. Angkatan Pertahanan Israel dan kerajaan telah menolak tuduhan “genosid” dan mendakwa bahawa Hamas menggunakan warga awam Palestin sebagai perisai manusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.