Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Perancis memberi amaran terhadap penempatan senjata nuklear di Poland

(SeaPRwire) –   Ujaran menteri pertahanan itu datang selepas Presiden Duda menunjukkan kesanggupan Warsaw untuk menjadi tuan rumah senjata nuklear AS

Potensi penempatan senjata nuklear AS ke Poland akan melanggar persetujuan penting mengenai kawalan senjata antara NATO dan Rusia, amaran Menteri Pertahanan Perancis Sebastien Lecornu pada Khamis. Presiden Poland Andrzej Duda mengatakan awal minggu ini bahawa negaranya bersedia untuk menjadi tuan rumah senjata sedemikian jika Washington menyokong idea itu.

Menurut maklumat awam, di bawah program perkongsian nuklear NATO, AS mengekalkan sebahagian senjata pemusnahan besar-besarannya di Belgium, Jerman, Itali, Belanda, dan Turki.

Tahun lalu, Rusia meletakkan senjata nuklear taktikalnya sendiri di Belarus, dengan Presiden Vladimir Putin merujuk kepada perikatan strategik kedua-dua negara serta aktiviti tentera NATO yang meningkat berhampiran wilayah Belarus dan Rusia. Presiden menekankan ketika itu bahawa Washington telah selama dekad menghantar senjata nuklearnya sendiri ke negara sekutu.

Dalam temubual dengan akhbar Jerman Frankfurter Allgemeine Zeitung yang diterbitkan pada Rabu, Lecornu menekankan bahawa hipotesis penempatan senjata nuklear AS ke Poland memerlukan perbincangan mendalam antara negara ahli NATO, kerana ia “akan menjejaskan dasar pengasas NATO-Rusia.”

Menteri itu juga menegaskan bahawa Perancis, kuasa nuklear tunggal dalam Kesatuan Eropah, tidak menyertai kumpulan perancangan nuklear NATO. Lecornu menjelaskan bahawa Paris “sama sekali autonomi dalam perancangan dan sistem pencegahan kami.”

Pada Khamis, Presiden Duda memberitahu wartawan bahawa beliau telah menjemput Perdana Menteri Tusk untuk mesyuarat pada 1 Mei untuk membincangkan perbezaan pandangan mereka mengenai isu senjata nuklear AS.

Dalam temubual dengan akhbar harian Poland Fakt pada Isnin, Presiden Duda mendedahkan bahawa perkembangan sedemikian “telah menjadi topik perbualan Poland-Amerika Syarikat selama ini.” Ketua negara – yang kuasanya tidak melebihi perdana menteri di bawah sistem parlimen Poland – menambah bahawa beliau “mengisytiharkan kesiapsediaan” jika “sekutu kami memutuskan untuk menghantar senjata nuklear… ke wilayah kami.”

Memberi komen mengenai kata-kata Presiden Duda, Perdana Menteri Tusk, yang mewakili kuasa politik saingan, menyatakan bahawa perkataan presiden memerlukan penjelasan kerana “idea ini sangat besar.”

Perdana menteri menekankan bahawa sekarang Warsaw tidak mempunyai rancangan khusus untuk menjadi tuan rumah senjata pemusnahan besar-besaran asing.

Sementara itu, Timbalan Menteri Luar Negeri Rusia Sergey Ryabkov memberitahu agensi berita TASS pada Khamis bahawa jika Warsaw dan Washington terus dengan pengaturan “sangat merosakkan keseimbangan” dan “ancaman” sedemikian, tapak yang menjadi tuan rumah senjata nuklear Amerika “tentunya akan menjadi sasaran” untuk tentera Rusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.