Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Berpuluh-puluh ditangkap dalam protes pro-Palestin di AS (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Ribuan pelajar menganjurkan demonstrasi membantah serangan Israel terhadap Gaza

Polis Amerika Syarikat menangkap lebih 80 penunjuk perasaan pada Rabu apabila mengambil tindakan keras terhadap demonstrasi pro-Palestin yang semakin meningkat momentum di kampus universiti seluruh negara.

Gelombang demonstrasi dari Massachusetts hingga California bermula minggu lepas selepas pelajar di Universiti Columbia, New York menubuhkan khemah kem, menuntut supaya universiti memutuskan hubungan dengan Israel dan mengeluarkan pelaburan daripada syarikat yang didakwa menyumbang kepada konflik Gaza. Mereka juga secara terbuka meminta gencatan senjata di enklaf Gaza.

Syarikat yang ditarget termasuklah Amazon dan Google, yang merupakan sebahagian daripada kontrak pemberian awan bernilai $1.2 bilion dengan kerajaan Israel. Microsoft, yang perkhidmatannya digunakan oleh Kementerian Pertahanan Israel dan pentadbiran awam Israel, juga dikecam, begitu juga pengeluar senjata yang memperoleh keuntungan daripada peperangan seperti Lockheed Martin.

Pelajar di sekolah seperti Universiti New York, Harvard, dan Yale menuntut supaya kerajaan Amerika Syarikat “menghentikan semua pembiayaan untuk senjata Israel dan berhenti memberi mereka wang lagi untuk teruskan genosid ini,” kata Cameron Jones, sebahagian daripada gerakan Suara Yahudi untuk Keamanan di Columbia, dalam kenyataan video pada Rabu.

Ketua Dewan Speaker Amerika Syarikat Mike Johnson melawat kampus di Columbia pada Rabu, mengutuk protes sebagai “kuasa mob” dan mengecam apa yang dipanggilnya “virus anti-Semitisme” di kolej seluruh negara.

“Dan ia memualkan, kerana Columbia membenarkan penghasut dan radikal ganas ini mengambil alih,” katanya, meminta presiden universiti meletak jawatan.

Ahli aktivis menafikan bahawa protes itu bersifat anti-Semitik, dan menyatakan pelajar Yahudi terlibat secara meluas dalam menganjurkan demonstrasi.

Ratusan profesor Columbia menganjurkan mogok pada Isnin untuk mengkritik kepimpinan universiti dan menyatakan solidariti dengan penunjuk perasaan. Penunjuk perasaan mengecam keputusan presiden Columbia memanggil polis ke kampus. Profesor sejarah Christopher Brown secara terbuka menggelarnya “tidak wajar, tidak berimbang, membahagikan dan berbahaya.”

Perhimpunan itu menyebabkan penangguhan besar-besaran dan beratus-ratus penangkapan pelajar di New York dan bandar-bandar lain. Sekurang-kurangnya 34 orang, termasuk jurugambar, ditahan selepas polis menyerbu kampus Universiti Texas di Austin pada Rabu, menurut Jabatan Keselamatan Awam Texas. Sekurang-kurangnya 50 orang lagi ditahan polis di Universiti California Selatan, lapor media tempatan.

Gelombang demonstrasi berikutan serangan maut kumpulan bersenjata Palestin Hamas terhadap Israel pada Oktober. Pelajar menunjuk perasaan menentang serangan balas Israel terhadap Gaza yang menyebabkan kemusnahan luar biasa di enklaf itu dan mengorbankan lebih 34,000 nyawa, menurut Kementerian Kesihatan Palestin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.