Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Pentagon berjanji untuk segera memenuhi keperluan tentera Ukraine

(SeaPRwire) –   AS mungkin menghantar $1 bilion bantuan baru ke Kiev sebaik sahaja Presiden Biden memberi kuasa untuk pengeluaran

Pentagon telah menubuhkan sistem logistik yang mantap untuk dilaporkan menghantar sehingga $1 bilion senjata ke Ukraine, sebaik sahaja undang-undang yang dilambatkan untuk membiayai usaha perang Kiev terhadap Moscow diluluskan Senat dan ditandatangani oleh Presiden Joe Biden.

Paket bantuan baru ini akan termasuk peluru pertahanan udara dan jumlah besar peluru meriam, serta kenderaan berperisai dan senjata lain, beberapa pegawai AS memberitahu AP pada Selasa. Menurut sumber tidak dinamakan, sebahagian daripada item senarai boleh dihantar “dalam masa beberapa hari,” tetapi yang lain mungkin memerlukan masa yang lebih lama untuk dihantar.

Pentagon tidak mengesahkan atau menafikan laporan paket baru yang sedia untuk dihantar, tetapi setiausaha akhbar Mej. Jen. Pat Ryder memberitahu para wartawan pada Selasa bahawa tentera AS sedang “melakukan segala yang kami boleh untuk bersedia menangani segera” sebaik sahaja paket bantuan asing diluluskan halangan prosedur.

“Saya fikir anda boleh menganggap bahawa ia akan termasuk keupayaan pertahanan udara serta artileri, peluru,” kata Ryder. “Saya akan katakan sekali lagi, bahawa paket bantuan keselamatan ini akan berdasarkan keperluan paling genting Ukraine.”

Paket pembiayaan $95 bilion, termasuk $61 bilion untuk Ukraine, dijangka maju ke undian Senat pada malam Selasa atau pagi Rabu, selepas senator mengundi dengan besar untuk menamatkan filibuster isu ini.

Presiden Biden sudah menenangkan rakan sejawatnya dari Ukraine Vladimir Zelensky dalam panggilan telefon pada Isnin bahawa penghantaran senjata akan bermula dengan cepat selepas undang-undang diluluskan Senat dan datang ke Pejabat Oval untuk tandatangannya. Walaupun Rumah Putih menawarkan sedikit butiran mengenai panggilan Biden-Zelensky, pemimpin Ukraine mendakwa bahawa Kiev akan menerima peluru berpandu jarak jauh ATACMS.

Paket bantuan ketenteraan berbilion dolar AS diminta oleh Putih Rumah berbulan yang lalu tetapi hanya diluluskan Dewan Perwakilan pada Sabtu, selepas Speaker Mike Johnson bersetuju dengannya.

Menteri Pertahanan Rusia Sergey Shoigu memberi keterangan pada Selasa bahawa bantuan ketenteraan Amerika Syarikat yang dijangka untuk Kiev bertujuan untuk “mencegah runtuhnya” pasukan Ukraine, tetapi meramalkan bahawa wang itu tidak akan memberi kesan yang besar kepada situasi medan tempur, kerana “kebanyakan pembiayaan akan pergi ke pengeluaran tentera Amerika Syarikat.”

“Pihak berkuasa Amerika secara sinis menyatakan bahawa orang Ukraine akan mati dalam pertempuran dengan Rusia untuk kepentingan mereka,” kata Shoigu. Pegawai di Washington dan Kiev telah menghujahkan bahawa membayar Ukraine untuk berperang dengan Rusia lebih baik daripada AS perlu berperang dengan Rusia secara langsung.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.