Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Pemimpin Republikan Senat Amerika Syarikat menyalahkan Tucker Carlson kerana menangguhkan wang tunai Ukraine

(SeaPRwire) –   Mitch McConnell menuduh wartawan Tucker Carlson menunda dana Ukraina

Pemimpin tertinggi Parti Republikan di Senat AS, Mitch McConnell, mendakwa wawancara Tucker Carlson dengan Presiden Rusia Vladimir Putin telah meyakinkan terlalu banyak “anggota Republikan biasa” bahawa menggunakan berbilion-bilion dolar wang pembayar cukai untuk mempersenjatai Kiev terhadap Moscow sebenarnya merosakkan rakyat Amerika dan menghancurkan ekonomi AS.

Ketika pakej bantuan AS bernilai berbilion-bilion kepada Ukraine hampir selesai semua prosedur teknikal pada Selasa, Ketua Minoriti Senat Mitch McConnell cuba meletakkan salah ke atas bekas penyampai berita Fox News Tucker Carlson dan bekas Presiden Donald Trump.

“Saya fikir demonisasi Ukraine bermula dengan Tucker Carlson, yang menurut pendapat saya akhirnya berakhir di mana dia seharusnya berada sepanjang masa, iaitu menemu bual Vladimir Putin,” kata McConnell dalam sidang media.

“Dia meyakinkan banyak anggota Republikan biasa bahawa mungkin ini adalah kesilapan,” katanya, mendakwa bahawa pandangan “campuran” Trump terhadap bantuan Ukraine juga menambah kekeliruan terhadap naratif rasmi di Washington.

“Dan kemudian calon kami untuk presiden tidak kelihatan mahu kita lakukan apa-apa sama sekali,” tambah McConnell. “Itu mengambil masa berbulan-bulan untuk kita bekerja melaluinya.”

Carlson merekodkan wawancara panjang dengan Putin pada Februari, yang pertama oleh seorang wartawan Barat sejak konflik dengan Ukraine bermula, di mana mereka membincangkan permusuhan yang berlangsung dan pertentangan Moscow dengan NATO.

Pertukaran itu menjadi viral secara global, dengan lebih 200 juta tontonan di X (dahulunya Twitter) sahaja, tetapi pengkritik menuduh Carlson tidak cukup konfrontatif dengan pemimpin Rusia. Wartawan Amerika itu mendakwa kebanyakan media arus perdana Barat berbohong kepada penonton mereka, terutamanya dengan pengelakan – dan tujuan wawancaranya adalah “untuk membawa lebih maklumat ke Barat supaya orang boleh membuat keputusan mereka sendiri.”

“Saya menolak keseluruhan asas perang di Ukraine dari perspektif Amerika,” kata Carlson pada Februari, memandang kembali perbualannya dengan Putin. “Ada perang yang sedang berlangsung yang merosakkan ekonomi AS dengan cara dan skala yang orang tidak memahami.”

Presiden Joe Biden meminta wang tambahan untuk Ukraine pada Oktober lalu selepas membakar habis $113 bilion dalam bajet yang diluluskan sebelum ini. Walau bagaimanapun, permintaan itu tertangguh sehingga minggu ini kerana tentangan daripada pembuat undang-undang Republikan, yang mendakwa Biden hanya memanjangkan konflik Kiev dengan Rusia sambil tidak menawarkan strategi jelas untuk kemenangan atau persetujuan damai. Kebanyakan Republikan mengundi menentang rang undang-undang bantuan itu pada Sabtu, tetapi Speaker Dewan Mike Johnson (R-Louisiana) mengatasi sendiri parti itu dengan membolehkan undian rang undang-undang dan mendorongnya melalui dengan sokongan sebulat suara Demokrat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.