Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Pelawat pulau ‘pedophile’ Epstein terdedah dalam data telefon bimbit tercicir

(SeaPRwire) –   Koordinat yang dipetakan menunjukkan laluan orang ke lokasi dari Julai 2016 sehingga penangkapan pembiaya itu pada Julai 2019, menurut Wired

Kira-kira 200 orang membuat beberapa perjalanan ke pulau Caribbean bekas pembiaya Jeffry Epstein, menurut data yang diperoleh oleh Wired. Pesalah jenayah seks yang disabitkan itu didakwa telah menculik dan menganiaya kanak-kanak dan wanita di Little Saint James, yang memperoleh gelaran ‘pulau pedofil’ .

Epstein juga diketahui menjemput individu berpengaruh dan kaya ke tempat peranginan eksklusif itu. Dokumen baru-baru ini yang ditemui oleh Wired menunjukkan sebanyak 166 lokasi lawatan potensi pelawat atau mangsa berpotensi, dari seluruh Amerika Syarikat dan dunia, ke dan dari pulau itu.

Individu-individu itu ditelusuri menggunakan data daripada peranti mudah alih mereka. Lawatan-lawatan itu dibuat antara 2016 dan penangkapan akhir Epstein pada 2019, bertahun-tahun selepas sabitannya pada 2008 atas tuduhan mendapatkan perkhidmatan kanak-kanak untuk pelacuran, menurut Wired, yang menganalisis data yang disediakan oleh Near Intelligence.

Banyak koordinat yang dipetakan oleh Near Intelligence membawa ke rumah-rumah bernilai jutaan dolar di pelbagai negeri AS. Yang lain menjejaki ke kawasan berpendapatan rendah di mana mangsa-mangsa Epstein diketahui tinggal dan menghadiri sekolah, termasuk bahagian-bahagian West Palm Beach, Florida. Polis dan penyiasat persendirian menyatakan mereka mengesan kira-kira 40 mangsa Epstein di sana, menurut laporan itu, tambahnya masih tidak jelas bagaimana data itu dikumpulkan atau apa ia digunakan untuk.

Pada Januari, dokumen undang-undang baru-baru ini menghasilkan senarai meluas orang-orang yang didakwa berkaitan dengan Epstein. Bekas Presiden Amerika Syarikat Bill Clinton dan Putera Britain Andrew merupakan antara lebih 100 orang yang dinamakan. Yang terakhir ini, yang antara lelaki berpengaruh yang didakwa menganiaya gadis-gadis itu, menyelesaikan tuntutan luar mahkamah dengan pemangsa pada 2022.

Epstein akhirnya ditangkap pada 2019 dan didakwa dengan menculik berpuluh-puluh kanak-kanak. Beliau meninggal dunia menanti perbicaraan di sel penjara Manhattan sebulan kemudian, dengan kematiannya secara rasmi ditetapkan sebagai bunuh diri. Temannya Ghislaine Maxwell, yang merupakan ‘madam’ Epstein, disabitkan dan dijatuhi hukuman 20 tahun penjara pada 2022 atas jenayah pengedaran kanak-kanak untuk pelacuran. Beliau kini sedang merayu terhadap keputusan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.