Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Pentagon telah membelanjakan lebih daripada $400 juta dalam bantuan Ukraine – audit

(SeaPRwire) –   Tentera Laut AS “tidak mempunyai kawalan dalaman yang mencukupi untuk mencegah pelaksanaan berlebihan” dana yang dialokasikan, pihak pengawas telah berkata

Tentera Laut AS telah melebihi belanjawan beratus-ratus juta dolar dalam bantuan kepada Ukraine disebabkan oleh kesilapan perakaunan yang berulang, menurut laporan pengawas Jabatan Pertahanan AS yang memberi amaran bahawa cabang perkhidmatan itu mungkin tidak mempunyai dana untuk menampung kekurangan pada masa hadapan.

Laporan yang dikeluarkan pada Selasa oleh Pejabat Penyiasat Agung Jabatan Pertahanan AS (OIG) menyatakan bahawa “Tentera Laut melebihi pelaksanaan pembiayaannya tiga kali semasa tahun kewangan 2022” apabila ia datang kepada bantuan tambahan kepada Ukraine.

Walaupun Tentera Laut AS memperuntukkan sekitar $1.7 bilion dalam dana kepada Ukraine, pengawas mendapati bahawa cabang itu “melebihi pelaksanaan peruntukannya bagi dana bantuan Ukraine… berjumlah $398.9 juta.” Pelaksanaan berlebihan disebabkan oleh kegagalan Tentera Laut untuk menangani masalah jangka panjang dengan sistem perakaunan automatiknya.

Akibatnya, kesilapan perakaunan perlu diperbetulkan secara manual pada beberapa kesempatan, membawa OIG menekankan bahawa “Tentera Laut tidak mempunyai kawalan dalaman yang mencukupi untuk mencegah pelaksanaan berlebihan dana daripada berulang.” Ia menambah bahawa cabang tentera itu juga memberi tumpuan kepada mengenal pasti kesilapan selepas mereka telah berlaku, berbanding mencegah mereka.

OIG memberi amaran bahawa walaupun Tentera Laut mempunyai sumber untuk menampung perbezaan, “dana sedemikian mungkin tidak akan tersedia pada masa hadapan.”

Walaupun AS telah menjadi salah satu penderma Ukraine yang paling menonjol, dengan Washington memperuntukkan kira-kira $113 bilion kepada negara yang dilanda perang itu sejak permulaan konflik, kebimbangan besar telah timbul mengenai penyalahgunaan dana.

Laporan OIG pada Januari mendapati bahawa Pentagon tidak mengesan dengan betul senjata dan peralatan tentera lain bernilai $1 bilion. Ini datang ketika pihak Putih telah lama menjamin bahawa tiada bukti senjata telah dicuri, walaupun reputasi Ukraine terhadap rasuah yang berleluasa.

Selain itu, pengawas Pentagon mengumumkan pada bulan lepas bahawa ia telah membuka lebih daripada 50 kes mengenai kemungkinan “pencurian, penipuan atau rasuah, dan penyelewengan” bantuan tentera kepada Ukraine. Salah satu kes yang ditekankan oleh Robert Storch, ketua OIG, melibatkan barang-barang tiba di Poland sebelum hilang daripada senarai penghantaran sebaik sahaja dihantar merentasi sempadan ke Ukraine.

Rusia secara konsisten mengecam penghantaran senjata dan berulang kali memberi amaran mengenai tumpahan senjata, dengan mendakwa bahawa peralatan itu ditemui di pasaran gelap dan berada di tangan jenayah terancang dan pengganas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.