Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Netanyahu menerima anestesia umum untuk pembedahan

(SeaPRwire) –   Menteri Keadilan Yariv Levin akan mengambil alih sementara Perdana Menteri Israel tidak berupaya

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah mengatakan beliau berharap untuk “kembali bertindak dengan cepat” selepas beliau didiagnosis dengan hernia yang memerlukan prosedur perubatan di bawah anestesia umum pada Ahad.

Pejabat Perdana Menteri Israel mengatakan hernia ditemui semasa “pemeriksaan rutin” pada Sabtu, mengesahkan bahawa pemimpin 74 tahun itu akan sementara tidak berupaya semasa pembedahan yang dijadualkan berlangsung pada malam Ahad. Timbalan dan rakan sekutu rapat Netanyahu, Yariv Levin, yang juga memegang gelaran Menteri Keadilan negara itu, akan sementara mengambil alih peranannya dalam masa itu.

Netahyahu mengadakan sidang akhbar sebelum prosedur itu, menunjukkan bahawa keadaannya tidak serius. “Saya menjamin bahawa saya akan melaluinya rawatan ini dengan jayanya dan kembali bertindak dengan cepat,” kata Perdana Menteri Israel kepada wartawan.

Hernia ialah pembukaan atau kelemahan dalam dinding otot, yang membenarkan tisu dalaman atau organ dalaman, biasanya perut, untuk mencuat ke luar. Walau bagaimanapun, doktor-doktor Netanyahu tidak menyatakan di mana hernia sebenarnya ditemui.

Pemimpin Israel yang berkhidmat terlama, kini memasuki penggal keenam, menjalani pembedahan jantung pada Julai lepas, di mana beliau dipasangkan dengan pembantu denyut jantung. Ketika itu juga Levin berkhidmat sebagai perdana menteri bertindak sementara Netanyahu tidak berupaya.

Kebimbangan kesihatan terbaru datang pada masa Israel melancarkan perang terhadap Hamas di Gaza. Sebagai tindak balas kepada serangan maut Oktober lalu, di mana kira-kira 1,200 orang terbunuh dan puluhan diambil tebusan, Netanyahu bersumpah untuk menghapuskan kumpulan militan Palestin itu. Kempen Israel menimbulkan kerosakan berat ke atas enklaf Palestin itu, meninggalkan sekurang-kurangnya 32,000 orang maut, menurut Kementerian Kesihatan Palestin.

Pada Ahad, Netanyahu sekali lagi menekankan tekadnya untuk mencapai “kemenangan”, mendedahkan bahawa beliau sudah meluluskan “pelan operasi” untuk dorongan semula ke bandar selatan Gaza, Rafah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.