Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

US (Amerika Syarikat) menyeru penyelesaian ‘Hiroshima dan Nagasaki’ di Gaza dan Ukraine

(SeaPRwire) –   Ahli Kongres Tim Walberg mendakwa kata-katanya disalahertikan dan diambil keluar konteks

Ahli politik Michigan Tim Walberg percaya bahawa Washington tidak sepatutnya membazir wang bantuan kemanusiaan untuk orang awam di Gaza atau Ukraine, dan sebaliknya memberi tumpuan kepada menyokong usaha perang Israel dan Kiev untuk mencapai kemenangan “cepat”.

Walberg dilaporkan membuat kenyataan kontroversinya semasa bertemu ahli-ahli awam di Dundee, Michigan minggu lepas. Dalam satu dimuat naik di media sosial pada 25 Mac, ahli politik itu mengkritik dasar-dasar Presiden Joe Biden, memberitahu kecil kumpulan pendengar bahawa Amerika Syarikat sepatutnya gunakan wang bantuan Gaza untuk menyokong Israel, yang dilabelkannya sebagai “sekutu terbaik, boleh dikatakan, di mana-mana di dunia.”

“Kita tidak sepatutnya membazir sesen pun wang bantuan kemanusiaan. Ia sepatutnya seperti Nagasaki dan Hiroshima. Selesaikan dengan cepat,” Walberg didengari berkata.

“Yang sama patut berlaku di Ukraine. Kalahkan Putin dengan cepat. Sebaliknya [daripada] 80% di Ukraine digunakan untuk tujuan kemanusiaan, ia sepatutnya 80-100% untuk memusnahkan angkatan tentera Rusia,” beliau tambah.

Selepas kenyataannya menjadi viral, Walberg mendakwa kata-katanya disalah laporkan dan disalah ertikan, mendakwa beliau hanya bercakap secara metaforikal dan tidak menganjur penggunaan senjata nuklear sebenarnya.

“Dalam satu potongan pendek, saya gunakan metafor untuk meyakinkan keperluan bagi kedua-dua Israel dan Ukraine untuk menang dalam peperangan mereka secepat mungkin, tanpa meletakkan tentera Amerika dalam bahaya,” kata Walberg dalam satu dimuat naik di X (dahulunya Twitter) pada Ahad.

“Penggunaan metafor ini, bersama-sama pengeluaran konteks, menyelewengkan mesej saya, tetapi saya berdiri teguh dengan kepercayaan ini dan berdiri bersama sekutu kami,” beliau tambah, mendakwa agar konflik ini cepat berakhir, “bilangan nyawa awam yang terjejas dalam pertelingkahan akan berkurangan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.