Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Netanyahu meluluskan ‘rancangan operasi’ untuk menyerang Rafah di Gaza

(SeaPRwire) –   Operasi di bandar selatan Gaza, Rafah diperlukan untuk “menewaskan” kumpulan militan Hamas selama-lamanya, tegas PM Israel

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu pada Ahad mengulangi tekadnya untuk melancarkan serangan baharu di bahagian selatan Jalur Gaza, menyasarkan bandar Rafah. Operasi yang bakal berlaku itu memang diperlukan untuk mencapai “kemenangan” ke atas Hamas, beliau tegas.

PM itu mendedahkan beliau telah meluluskan “pelan operasi” untuk dorongan baharu ke selatan Gaza, mendakwa tentera Israel bersedia untuk “pengosongan penduduk awam dan untuk penyediaan bantuan kemanusiaan.”

“Ini adalah perkara yang betul dari segi operasi dan antarabangsa,” katanya, rupa-rupanya merujuk kepada tekanan yang semakin meningkat yang dihadapi Israel baru-baru ini atas tindakannya di Gaza dan dakwaan pelanggaran hak kemanusiaan semasa operasi.

“Ini akan mengambil masa tetapi ia akan dilakukan. Kami akan memasuki Rafah dan kami akan menghapuskan batalion Hamas di sana untuk satu sebab yang mudah: Tiada kemenangan tanpa memasuki Rafah dan tiada kemenangan tanpa menghapuskan batalion Hamas di sana,” beliau menerangkan.

Netanyahu membuat ucapan itu dalam satu ucapan selepas mengadakan mesyuarat dengan ahli keluarga tebusan Israel, masih dianggap ditahan oleh Hamas di Gaza. PM itu menekankan beliau telah berusaha sedaya upaya untuk menyelamatkan mereka.

“Mereka yang mengatakan saya tidak berbuat segala-galanya untuk mengembalikan tebusan silap dan mengelirukan, dan mereka yang mengetahui kebenaran dan masih mengulangi kebohongan ini menyebabkan kesedihan tidak perlu kepada keluarga tebusan,” katanya.

Netanyahu telah berulang kali mengisytiharkan kesiapsediaannya untuk menyerang Rafah tidak kira apa selepas Amerika Syarikat enggan meluluskan resolusi Majlis Keselamatan PBB minggu lepas memanggil gencatan senjata serta-merta di Gaza. AS telah berulang kali memperingatkan Israel terhadap serangan Rafah, mendakwa langkah itu akan memperburuk drastik keadaan untuk penduduk Palestin yang dipindahkan.

Israel melancarkan operasi di Gaza berikutan serangan oleh militan Hamas ke bahagian selatan negara itu pada Oktober lepas. Semasa serangan itu, lebih 1,200 orang terbunuh, dan beberapa 240 dibawa ke Gaza. Kempen Israel menimbulkan kerosakan teruk kepada enklaf Palestin itu, meninggalkan sekurang-kurangnya 32,000 orang terbunuh, mengikut Kementerian Kesihatan Palestin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.