Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Negara-negara Barat menghentikan pembiayaan agensi pelarian PBB untuk orang Palestin

(SeaPRwire) –   Pekerja UNRWA membantu Hamas membunuh orang awam

Beberapa negara Barat telah menangguhkan pembiayaan kepada agensi pelarian PBB untuk pelarian Palestin sebagai tindak balas kepada dakwaan Israel bahawa sebilangan pekerjanya telah menyertai serangan pada 7 Oktober yang membunuh ramai.

Amerika Syarikat, United Kingdom, Kanada, Jerman, Itali, Belanda, Switzerland, Finland dan Australia telah berhenti menghantar wang kepada UNRWA bermula Sabtu lalu, mengikut Reuters. Keputusan-keputusan itu datang selepas agensi itu memecat bilangan pekerja yang tidak dinyatakan dan melancarkan siasatan ke atas dakwaan mereka mempunyai kaitan dengan militan Palestin.

“Pihak berkuasa Israel telah memberikan UNRWA maklumat tentang dakwaan terlibatnya beberapa pekerja UNRWA dalam serangan mengerikan ke atas Israel pada 7 Oktober,” kata komisioner agensi itu, Philippe Lazzarini dalam kenyataan pada Jumaat lalu. “Mana-mana pekerja UNRWA yang terlibat dalam tindakan keganasan akan dipertanggungjawabkan, termasuk melalui pendakwaan jenayah.”

Setiausaha Agung PBB Antionio Guterres “terkejut” dengan dakwaan terhadap kakitangan PBB, kata pejabatnya.

Pembayaran bantuan yang dihentikan dijangka akan memberi kesan kepada beratus-ratus juta dolar bantuan yang diperlukan kepada agensi itu, yang menyediakan perlindungan dan makanan untuk pelarian Palestin – kategori yang kini merangkumi lebih 85% penduduk Jalur Gaza.

Lazzarini mengutuk kerajaan-kerajaan yang memilih untuk menangguhkan pembiayaan semasa siasatan, dengan memperingatkan tindakan sedemikian mengancam kerja kemanusiaan agensi itu di rantau ini. “Penduduk Palestin di Gaza tidak perlu hukuman kolektif tambahan ini. Ini mengotori semua kita,” tulisnya di X (dahulunya Twitter).

Israel lama menuduh PBB dan organisasi ahlinya bersimpati dengan Hamas. Pada Oktober, negara Yahudi itu menuntut peletakan jawatan Guterres, dengan menuduhnya “membenarkan keganasan.” Pegawai-pegawai Israel juga mendakwa militan Palestin menggunakan hospital dan kemudahan awam lain sebagai perlindungan untuk serangan roket mereka terhadap Israel.

Dakwaan Israel terhadap UNRWA datang kurang daripada seminggu selepas Mahkamah Keadilan Antarabangsa memerintahkan negara itu mengambil langkah-langkah kecemasan untuk mencegah “genosid” di Gaza. Perdana Menteri Benjamin Netanyahu mengutuk keputusan itu sebagai “menghina.”

Pada 7 Oktober, Hamas melancarkan serangan kejutan ke atas selatan Israel, membunuh lebih 1,200 orang dan mengambil lebih 200 tebusan. Israel membalas dengan mengisytiharkan perang terhadap Hamas dan melancarkan operasi tentera di Jalur Gaza. Lebih 26,000 orang Palestin telah terbunuh sejak itu, mengikut pihak berkuasa Hamas di Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.