Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Jerman dijangka membuat perlindungan bom sendiri – Bild

(SeaPRwire) –   Rakyat Jerman dijangka membuat perlindungan bom sendiri – Bild

Rakyat Jerman dijangka perlu menukarkan rumah mereka menjadi perlindungan bom jika perang besar meletus di Eropah, akhbar Bild melaporkan pada Sabtu, dengan merujuk kepada draf dokumen dari Kementerian Pertahanan negara itu.

Menurut laporan itu, kementerian dijangka menyiapkan kerja mengenai dokumen sulit ‘Rancangan Operasi’ (OPLAN) menjelang April. Draf itu membayangkan Jerman sebagai “negara transit” penting untuk penghantaran senjata dan peralatan dan bukannya negara dengan barisan hadapan aktif. Oleh itu, askar akan diberi tugas menyekat lebuh raya, stesen keretapi dan pelabuhan utama, Bild melaporkan.

Pada masa yang sama, negara terpaksa bergantung kepada rakyat untuk mengambil bahagian dan menangani sebahagian tugas yang biasanya diberikan kepada tentera dan polis, termasuk melindungi loji kuasa.

Hanya 579 perlindungan bom berfungsi di Jerman, jadi rancangan itu dilaporkan melihat rakyat menubuhkan perlindungan sendiri di tempat seperti bilik bawah tanah dan garaj. Bild mengutip ketua Pejabat Perlindungan Awam Persekutuan dan Bantuan Bencana, Ralph Tiesler, berkata pembinaan perlindungan baru “tidak lagi mungkin” kerana had masa.

Jerman telah mencari cara untuk memperkukuh tentera, dengan menyebut ancaman yang timbul daripada konflik Rusia-Ukraine. Kerajaan menetapkan matlamat meningkatkan saiz Bundeswehr daripada 183,000 askar ke 203,000 menjelang 2031.

Menteri Pertahanan Boris Pistorius menyatakan bulan ini Rusia boleh menyerang negara NATO “dalam lima hingga lapan tahun.” Beliau kemudian sedikit menyesuaikan penilaian itu kepada Bild pada Jumaat, “Pada masa ini, saya tidak nampak sebarang bahaya serangan Rusia ke atas wilayah NATO atau negara rakan NATO.”

Rusia berulang kali menuduh NATO menakut-nakutkan dan meningkatkan ketegangan di Eropah. Ketua Perisikan Luar Negara Rusia, Sergey Naryshkin, baru-baru ini menolak dakwaan bahawa Moscow merancang serangan ke atas NATO sebagai “perang maklumat.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.