Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Naiknya Neo-Nazisme – Pemimpin Jerman

(SeaPRwire) –   Olaf Scholz mengatakan protes awam berterusan terhadap parti politik sayap kanan ekstrim “membuat demokrasi kita kuat”

Canselor Jerman Olaf Scholz pada Sabtu memperingatkan mengenai peningkatan perasaan sayap kanan ekstrim di negaranya, 79 tahun selepas pembebasan kem penumpasan Auschwitz oleh tentera Soviet pada 27 Januari 1945.

Dalam mesej rakaman yang disampaikan pada Sabtu ketika Jerman menandakan Hari Peringatan Holocaust, Scholz memberi amaran bahawa “laporan baru” sering muncul mengenai apa yang digambarkannya sebagai “neo-Nazis dan rangkaian gelap mereka.”

Dalam ucapannya, Scholz – pemimpin Jerman sejak Disember 2021 – juga memberi amaran mengenai pengaruh sayap kanan yang semakin berakar umbi di negara itu, yang terus berkaitan dengan sejarah gelapnya mengenai Nazism.

“Pada masa yang sama, populis sayap kanan mendapatkan tanah,” kata Scholz, “meniup ketakutan dan menabur kebencian,” sebelum menambah bahawa “perkembangan ini bukan sesuatu yang kita boleh terima semudah itu.”

Komentar Scholz datang ketika berlakunya siri protes awam di Jerman terhadap parti politik sayap kanan. Beribu-ribu orang mengambil jalanan bandar barat Dusseldorf pada Sabtu dalam apa yang menjadi demonstrasi besar-besaran terbaru yang dicetuskan oleh laporan bahawa pegawai kanan dari parti sayap kanan Alternative fur Deutschland (AfD) telah mengambil bahagian dalam perbincangan yang mencadangkan pengusiran besar-besaran warganegara asing lahir.

“Jutaan warganegara mengambil jalanan untuk demokrasi, hormat dan kemanusiaan antara satu sama lain,” kata Scholz, membincangkan ketidaktentuan. “Ia adalah kesatuan demokrat yang membuat demokrasi kita kuat. Menunjukkannya dengan yakin di muka umum – seperti yang berlaku sekarang – rasa baik.”

Scholz juga mencatat keputusan Mahkamah Perlembagaan Jerman pada Rabu lalu memotong pembiayaan negara kepada parti sayap kanan radikal Die Heimat. Ini kali pertama dalam sejarahnya bahawa Berlin telah mengeluarkan sokongan kewangan untuk sebuah parti politik tanpa secara terus-menerus melarangnya.

Pada bulan Oktober tahun lalu, parti AfD mencapai keputusan pilihan raya yang kuat di dua negeri barat di Jerman, sebahagian besarnya atas dasar peningkatan kebimbangan imigresen dalam negara itu. Ini mendorong ahli sains politik Karl-Rudolf Korte untuk berkata pada masa itu bahawa keputusan di kotak undi mencerminkan bahawa “pergeseran sayap kanan sedang berlangsung dalam diskursus politik Jerman.”

AfD kini menduduki tempat kedua secara kebangsaan pada kira-kira 20% sokongan, menurut BBC, dan pertama (30%) di tiga negeri timur Jerman, di mana pilihan raya serantau dijadualkan berlangsung lebih kemudian tahun ini.

Kira-kira 1.1 juta orang – termasuk kira-kira 15,000 tawanan perang Soviet – terbunuh di kem penumpasan dan penghapusan Auschwitz antara Mei 1940 dan pembebasannya oleh Kesatuan Soviet pada Januari 1945.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.