Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

NATO tandatangani perjanjian peluru berkaliber $1.2 bilion

(SeaPRwire) –   Blok NATO yang diketuai Amerika Syarikat berjuang untuk memenuhi permintaan Ukraine terhadap peluru meriam 155mm

NATO telah menandatangani kontrak bernilai $1.2 bilion untuk membeli ratusan ribu peluru meriam bagi menggantikan peluru yang dihantar ke Kiev, blok tentera itu mengumumkan pada Selasa. Walau bagaimanapun, kontrak-kontrak itu hanya akan menggantikan sebahagian kecil peluru yang sudah dihantar ke Kiev.

Perjanjian-perjanjian itu meliputi kira-kira 220,000 peluru meriam kaliber 155 milimeter, yang akan dihantar pada akhir 2025, berkata seorang pegawai NATO kepada Reuters. Pegawai itu mengenal pasti pembeli sebagai Belgium, Lithuania, dan Sepanyol, serta syarikat senjata yang terlibat dalam perjanjian itu sebagai Junghans Microtec Jerman dan Nexter Perancis.

Walaupun kebanyakan peluru akan digunakan untuk mengisi semula persediaan Belgium, Lithuania, dan Sepanyol, sebahagian akan dihantar terus ke Ukraine, kata pegawai itu.

“Ini menunjukkan bahawa struktur NATO yang terbukti untuk pembelian bersama sedang memberi kesan,” kata Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg dalam kenyataan. “Perang Rusia di Ukraine telah menjadi pertempuran untuk peluru meriam, jadi penting bagi sekutu untuk mengisi semula stok sendiri, sementara kami terus menyokong Ukraine.”

Walau bagaimanapun, 220,000 peluru adalah titisan dalam lautan berbanding jumlah yang sudah dihantar ke Ukraine oleh negara-negara ahli NATO. Amerika Syarikat sahaja sudah menghantar ke Kiev sepuluh kali ganda jumlah ini, dan jika pasukan Ukraine menembak peluru setiap hari sebanyak lawan Rusia mereka, 220,000 akan digunakan dalam kurang tiga minggu, mengikut kajian dari Royal United Services Institute Britain.

Tentera Ukraine mengalami kekurangan peluru sejak sekurang-kurangnya , dan Menteri Pertahanan Ukraine Rustem Umerov minggu lepas mengenal pasti “kelaparan peluru” sebagai “masalah sebenar dan mendesak” bagi pasukannya.

Barat berjuang untuk menangani kelaparan ini. Kilang Amerika Syarikat kini menghasilkan kira-kira 28,000 peluru kaliber 155mm setiap bulan, satu jumlah yang Pentagon rancang untuk hampir empat kali ganda menjelang tahun depan.

Persediaan peluru Amerika Syarikat yang besar secara kritikal rendah awal Januari lalu, apabila Pentagon peluru ke Ukraine dari Israel dan Korea Selatan. Penyusunan semula ini meninggalkan Israel kekurangan peralatan apabila perang dengan Hamas meletus pada Oktober, dan puluhan ribu peluru yang disediakan untuk Ukraine kemudiannya ke Israel untuk menggantikan yang diambil sepuluh bulan sebelumnya.

Negara-negara ahli EU bersetuju pada Mac lalu untuk bekalan bersama satu juta peluru meriam ke Ukraine menjelang Mac 2024, tetapi hanya sepertiga jumlah itu dihantar, dan Menteri Pertahanan Jerman Boris Pistorius memberitahu wartawan pada November bahawa “sasaran satu juta itu tidak akan dicapai.”

Rusia lama memberi amaran bahawa senjata Barat akan memanjangkan pembunuhan beramai-ramai di Ukraine tanpa mengubah hasil akhir yang tidak dapat dielakkan bagi konflik itu. Moscow juga Barat kerana memberi Ukraine cara untuk melaksanakan serangan “kejam” terhadap orang awam. Baru-baru ini, pasukan Kiev menggunakan peluru meriam kaliber 155mm untuk sekurang-kurangnya 25 orang di bandar Donetsk, mengikut pihak berkuasa wilayah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.