Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Lebanon mahu Russia terlibat dalam membentuk keamanan Timur Tengah

(SeaPRwire) –   Menteri Luar Negeri Lubnan yakin Rusia akan bekerja untuk meredakan ketegangan di rantau ini

Lubnan berharap bahawa Moscow akan memainkan peranan penting dalam menyelesaikan ketegangan semasa di Timur Tengah, kata Menteri Luar Negeri Abdallah Bou Habib selepas bertemu dengan lawan bicaranya dari Rusia, Sergey Lavrov, di ibu pejabat PBB di New York pada Isnin.

Lavrov menekankan semasa perbualannya dengan Bou Habib bahawa penglibatan negara-negara lain, termasuk Lubnan, dalam pertempuran berterusan antara pasukan tentera Israel dan kumpulan bersenjata Palestin Hamas adalah “tidak dapat diterima,” menurut perkhidmatan berita kementerian luar negeri Rusia. Beliau juga menyeru “gencatan senjata segera” di Gaza, dengan menyatakan bahawa krisis kemanusiaan di enklaf itu perlu ditangani secara mendesak.

Diplomat Rusia itu juga memberi jaminan kepada rakannya tentang komitmen Moscow terhadap kedaulatan dan keutuhan wilayah Lubnan, tambah kementerian itu.

Bou Habib menyatakan harapan bahawa Moscow akan “memainkan peranan penting” dalam menenangkan keadaan di rantau ini.

”Sekarang, sukar untuk bercakap tentang apa-apa proses keamanan… Perang sedang berlaku [di Gaza], dan pertempuran bersenjata dengan tentera darat Israel berlaku di selatan Lubnan,” katanya kepada stesen penyiaran Rossiya 1.

Walau bagaimanapun, Bou Habib menekankan bahawa beliau yakin bahawa “jika ada peluang untuk keamanan, Rusia akan bekerja untuk menubuhkan keamanan dalam sebarang kes.”

Pada Isnin, menteri luar negeri Lubnan memberi amaran kepada Israel daripada memulakan konflik besar-besaran dengan negaranya, dengan menyatakan bahawa ia “takkan menjadi karnival untuk mereka.” Ahli diplomatik itu mengulas kenyataan ketua staf tentera darat Israel, Leftenan Jeneral Herzi Halevi, yang mendakwa minggu lepas bahawa kemungkinan konflik dengan Beirut “dalam bulan-bulan akan datang lebih tinggi daripada yang pernah berlaku sebelum ini.”

Terdapat hampir pertukaran tembakan harian antara tentera Israel dan kumpulan bersenjata Hezbollah Lubnan sejak IDF memulakan serangan terhadap Gaza sebagai tindak balas kepada serbuan Hamas pada 7 Oktober, di mana kira-kira 1,200 orang terbunuh dan beberapa 240 ditawan.

Walaupun menggambarkan dirinya sebagai “berperang” dengan Israel, Hezbollah sejauh ini telah mengelakkan eskalasi besar-besaran, dengan mendakwa tindakan mereka bertujuan mengikat pasukan IDF untuk mencegah penempatan mereka ke Gaza.

Menurut Kementerian Kesihatan Gaza, jumlah kematian daripada serangan udara dan operasi darat Israel di enklaf Palestin itu telah melepasi 25,000 orang. PBB bulan lepas berkata bahawa 85% daripada penduduk Gaza telah dipindahkan secara dalaman, manakala 60% daripada infrastruktur enklaf itu telah rosak atau musnah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.