Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Musk menjawab ‘serangan’ WSJ

(SeaPRwire) –   Media berita AS mendakwa tokoh berpengaruh di syarikat-syarikat jutawan itu bimbang tentang penggunaan dadah haramnya

Ketua Eksekutif SpaceX Elon Musk membalas serangan Wall Street Journal dalam satu pos di platform X (dahulunya Twitter) pada Ahad, sehari selepas akhbar itu menerbitkan artikel panjang yang merincikan kebimbangan eksekutif syarikat terhadap penggunaan dadah haramnya.

Merujuk kepada temubual 2018 yang terkenal dengan podcaster Joe Rogan, di mana Musk merokok ganja di hadapan kamera, jutawan Tesla itu menjelaskan: “selepas satu tarikan itu dengan Rogan, saya bersetuju, atas permintaan NASA, untuk menjalani ujian dadah rawak selama 3 tahun. Tiada jejak bahan apa pun ditemui untuk sebarang dadah atau alkohol.

@WSJ tidak layak untuk menjadi kandang burung untuk burung,” katanya menyimpulkan, sambil menambah emoji “kotoran“.

Dalam artikelnya yang bertajuk: “Elon Musk Telah Menggunakan Dadah Haram, Membimbangkan Pemimpin di Tesla dan SpaceX,” Journal mendakwa beberapa eksekutif syarikat dan ahli lembaga di kedua-dua syarikat itu bimbang bahawa apa yang mereka lihat sebagai tingkah laku tidak terkawal Musk disebabkan oleh penggunaan dadah haram. Ini dikatakan termasuk bukan sahaja ganja yang dilihatnya merokok dengan Rogan, tetapi juga ketamin – yang dia mendakwa mempunyai preskripsi perubatan yang sah – LSD, kokain, ekstasi, dan cendawan ajaib.

Adik lelaki Musk Kimbal dan sekurang-kurangnya satu ahli lembaga SpaceX semasa dikatakan mengambil dadah bersama Musk, walaupun tidak dinyatakan sama ada mereka tergolong dalam mereka yang dikatakan bimbang tentang kebiasaan Musk.

Walaupun “orang rapat dengan Musk” dikatakan “bimbang [penggunaan dadahnya] boleh menyebabkan krisis kesihatan,” Journal memberi tumpuan lebih kepada implikasi untuk perniagaannya, khususnya nasib $14 bilion dalam kontrak kerajaan yang dinikmati oleh SpaceX. “Penyalahgunaan dadah” – penggunaan bahan terkawal atau haram “dengan cara yang menyimpang daripada arahan perubatan yang diluluskan” – boleh membahayakan kelulusan keselamatan Musk dan akan melanggar keperluan kontraktor persekutuan.

Berikutan insiden Rogan, SpaceX secara rawak menghantar anjing pengesan dadah di hartanah syarikat dan eksekutif “mula memberi amaran kepada pekerja untuk mematuhi peraturan syarikat pada semua masa, termasuk untuk tidak menggunakan dadah haram walaupun di luar pejabat,” sumber dalaman memberitahu WSJ.

Walaupun memberi tumpuan kepada dadah, laporan itu mengakui bahawa walaupun mereka yang bimbang dengan tingkah laku Musk tidak pasti sama ada untuk menyandarkannya kepada penggunaan bahan atau isu-isu lain seperti “kekurangan tidur konsisten“nya, berada pada spektrum autisme, atau gangguan bipolar (diagnosis sendiri). Sedikit pelabur membantah tingkah lakunya apabila syarikatnya berprestasi dengan baik seperti tahun-tahun kebelakangan ini, ia mengakui.

Peminat Musk di X mengecam “serangan,” yang direktor fikiran Jeffrey Tucker mengutuk sebagai “jenis perkara kejam yang anda harapkan untuk dilihat di Jerman Timur atau bekas Kesatuan Soviet.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.