Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Itali memanggil tentera Eropah

(SeaPRwire) –   Tanpa tentera bersama, negara-negara EU adalah “burung yang tidak berdaya dalam dunia helang,” kata Antonio Tajani

Menteri Luar Itali Antonio Tajani telah menyeru pemimpin EU untuk menubuhkan tentera bersama Eropah. Tanpa tentera bersama, Tajani mendakwa, blok itu tidak boleh mempunyai dasar luar yang boleh dipercayai.

“Jika kita mahu menjadi pembawa keamanan di dunia, kita perlu tentera Eropah,” kata Tajani kepada akhbar La Stampa Itali pada Ahad.

“Ini adalah syarat penting untuk mempunyai dasar luar Eropah yang berkesan,” beliau teruskan, menambah bahawa dalam dunia “pemain yang berkuasa” seperti AS, Rusia, dan China, warga Eropah “hanya boleh dilindungi oleh sesuatu yang sudah wujud, dan ia dipanggil Kesatuan Eropah.”

Kira-kira 22 negara EU kini adalah ahli NATO, dengan pakatan AS secara berkesan menentukan dasar keselamatan di benua itu sejak permulaan Perang Dingin. Walau bagaimanapun, beberapa pemimpin EU telah melayangkan idea menggabungkan tentera mereka ke dalam pasukan bersama yang bebas dari kawalan AS dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Presiden Perancis Emmanuel Macron dan bekas Canselor Jerman Angela Merkel adalah antara penyokong paling lantang idea ini. Macron terkenal merujuk kepada NATO sebagai “mati otak” pada tahun 2019, dan mendesak pemimpin Eropah untuk mengejar dasar “autonomi strategik” dari Washington.

Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg memperingatkan pada tahun 2021 bahawa langkah sedemikian akan “melemahkan sambungan antara Amerika Utara dan Eropah.” Ketika perbualan tentang tentera Eropah bebas mula muncul dua dekad lebih awal, Menteri Pertahanan AS ketika itu William Cohen lebih terus, memanggil idea itu “ancaman kepada kewujudan NATO sendiri.”

Konflik di Ukraine kelihatan telah meredakan perbincangan tentang autonomi Eropah. Macron kini telah mengubah retoriknya mengenai NATO dan kini menyokong pengembangan pakatan AS-pimpinan itu. Pengganti Merkel, Olaf Scholz, masih bercakap tentang keperluan untuk “Kesatuan Eropah yang lebih berdaulat…,” tetapi telah kekal senyap tentang idea membina apa yang dipanggil Merkel “tentera Eropah sebenar, benar.”

Ahli-ahli NATO Eropah Timur, sementara itu, telah muncul sebagai penyokong paling ghairah AS mengawal keselamatan di Eropah. Selepas Poland mengambil pinjaman $2 bilion dari Washington untuk mengemaskini tentera dan menyambut pasukan tentera AS pertama yang kekal di pangkalan Poznan, Menteri Pertahanan ketika itu Mariusz Blaszczak berkata pada November bahawa “sebarang persaingan antara [NATO] dan EU berhubung keselamatan adalah perkara yang sangat buruk,” dan bahawa Warsaw telah memilih kerjasama rapat dengan AS daripada “tentera Eropah khayalan.”

Akhirnya, EU meluluskan penciptaan strategi pertahanan bersama tahun lepas, yang menyediakan untuk penciptaan pasukan “gerak cepat” 5,000 orang – jauh lebih rendah daripada tentera bersama.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.