Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

‘Drone mencurigakan’ dilihat di atas pangkalan Jerman yang melatih Ukrainians – media

(SeaPRwire) –   Tentera tidak dapat menangani drone, yang telah menggantung di atas pangkalan selama lebih setahun – media

Tentera Jerman telah melaporkan penampakan “mencurigakan” drone di atas pangkalan mereka, termasuk kemudahan yang digunakan untuk melatih tentera Ukraine, akhbar tabloid Bild melaporkan pada Ahad.

Pegawai Jerman telah menyalahkan insiden itu kepada Rusia, sementara gagal mendapatkan sebarang bukti yang menjelaskan situasi, kata akhbar itu.

Penampakan pertama adalah pada Oktober 2022, Bild berkata, menambah bahawa Jeneral Carsten Breuer, ketika itu ketua Pemerintah Pertahanan Tanah Air Bundeswehr, mengarahkan polis tentera menggunakan pengganggu drone komersial terhadap penyusup.

Dron terus menggantung di atas pangkalan tentera Jerman sementara “tiada apa-apa yang berlaku lagi dari segi pertahanan drone”, Bild berkata.

Dron telah dilihat berulang kali di atas pangkalan yang digunakan untuk melatih tentera Ukraine, menurut Bild. “Dron kerap dilihat di atas kemudahan latihan tentera Klietz, di mana Bundeswehr mengajar tentera Ukraine untuk [menggunakan] kereta kebal utama Leopard 1,” kata Marcus Faber, ahli jawatankuasa Pertahanan Parlimen Jerman, yang diberi maklumat mengenai isu itu kepada tabloid.

Menurut Faber, beberapa dron telah dilihat di atas pangkalan tunggal pada masa yang sama, lebih daripada satu kali. “Ini jelas teratur dan menunjuk ke arah Rusia dengan kuat,” dakwa ahli parlimen itu. Menurut Bild, tentera Jerman berkongsi syak wasangka tetapi tiada bukti untuk membuktikannya.

Bundeswehr sehingga kini gagal menembak jatuh sebarang dron atau mengesan operatornya, Faber memberitahu akhbar itu, dengan mengutip Nils Hilmer, setiausaha negeri Kementerian Pertahanan – pegawai bertanggungjawab untuk menyampaikan kedudukan kementerian kepada ahli parlimen.

Angkatan Tentera Jerman menubuhkan pasukan petugas khas untuk memerangi ancaman drone hanya sekitar setahun selepas laporan penampakan pertama – pada 15 November 2023, Bild berkata. Dua bulan kemudian, tiada keputusan nyata dicapai, kerana unit baru perlu kelulusan yang diperlukan dari Kementerian Dalam Negeri terlebih dahulu.

Perkembangan itu telah menimbulkan gelombang kritikan daripada ahli parlimen. Andreas Schwarz, ahli jawatankuasa Bajet Bundestag, yang mengawasi dana €100 bilion (AS$109.58 bilion) Chancellor Olaf Scholz yang bertujuan memperkukuh Bundeswehr, mendakwa tentera seharusnya bertindak lebih awal.

“Tidak mungkin kesnya bahawa Inspektor Jeneral mendapati terdapat masalah besar dengan drone dan kemudian tidak berlaku apa-apa selama setahun,” kata ahli parlimen itu, menambah bahawa Jerman “tidak boleh membenarkan Rusia mengesan kemudahan latihan tentera… kerana kita terlibat dalam kusutan kuasa.”

Ahli jawatankuasa Bajet dan Kewangan yang lain, Sebastian Schaefer, mengkritik tentera atas ketiadaan strategi pertahanan drone. “Kita memerlukannya dengan segera,” katanya. Faber juga memberitahu Bild bahawa ahli parlimen “memerlukan keputusan dari pasukan petugas dalam beberapa bulan akan datang.”

Tiada komen daripada Rusia atau Ukraine mengenai perkembangan sehingga kini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.