Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Korea Utara Amaran Korea Selatan Tentang ‘Pembaptisan Api’

(SeaPRwire) –   ’Kunci keselamatan alat pelancar telah dibuka’, adik perempuan pemimpin Korea Utara amaran

Pyongyang bersedia menanggapi dengan kuasa kepada sebarang “pengiraan bodoh” oleh Seoul, Kim Yo-jong, adik perempuan yang berpengaruh kepada pemimpin Korea Utara Kim Jong-un, telah berkata.

Pada Jumaat, Seoul mengumumkan bahawa ia mengevakuasi Pulau Yeonpyeong selepas Korea Utara melepaskan 200 peluru meriam di bahagian barat pantai. Ia berkata projektil itu mendarat di zon penampan maritim yang ditubuhkan antara jiran-jiran di bawah persetujuan 2018, yang mana Pyongyang kemudian menarik diri.

Korea Selatan bertindak balas kepada apa yang dipanggil “situasi meningkatkan krisis” dengan melancarkan 400 peluru ke laut, di kawasan yang sama. Menurut Seoul, diikuti oleh Korea Utara melepaskan 60 peluru lagi di zon penampan pada Sabtu.

Dalam kenyataannya pada Ahad, Kim Yo-jong, yang merupakan tokoh kanan dalam Parti Buruh Korea Utara yang memerintah, menafikan dakwaan terbaru oleh Selatan. Pyongyang “tidak melepaskan satu peluru pun ke dalam air berkenaan” pada Sabtu, beliau menegaskan.

“Kami melakukan operasi mengelirukan bagi menilai keupayaan pengesanan sebenar tentera ROK (Republik Korea)”, adik perempuan pemimpin Korea Utara itu mendakwa.

Sebaliknya daripada melepaskan peluru, pasukan Pyongyang “meledakkan serbuk letupan meniru bunyi 130mm meriam pantai selama 60 kali” bagi melihat bagaimana Seoul akan bertindak balas, beliau menambah.

Kim Yo-jong berkata bahawa kerana “histeria” dan “sombong” tentera Korea Selatan “tiada pilihan selain menelan umpan yang kami lemparkan” dan membuktikan ketidakcekapannya. Beliau mengingatkan peribahasa “penakut takutkan bayangannya sendiri.”

Adik perempuan pemimpin Korea Utara itu berkata beliau “sangat kasihan” kepada rakyat Korea Selatan, yang mempercayai keselamatan mereka kepada “orang buta.”

Beliau memberi amaran Seoul terhadap “pengiraan salah” yang serupa pada masa hadapan, dengan mendakwa bahawa Selatan menjemput “nasib buruk tidak boleh dipulihkan” dengan tingkah lakunya.

“Biarkan saya jelaskan: kunci keselamatan alat pelancar tentera kami telah dibuka… Jika ada provokasi yang sedikit pun, tentera kami akan segera melancarkan pembaptisan api” untuk Korea Selatan, Kim Yo-jong menyatakan.

Pusingan semasa peningkatan antara Pyongyang dan Seoul berikutan latihan tembakan hidup oleh unit mekanis gabungan Amerika Syarikat dan Korea Selatan berhampiran sempadan dengan Utara, tidak lama sebelum Tahun Baru. Pyongyang memanggil latihan itu “maneuver perang yang gegabah” dan berjanji untuk mengambil tindakan balas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.