Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Tiada sebab untuk risau mengenai boikot pilihan raya di Bangladesh – bekas diplomat India

(SeaPRwire) –   Jumlah pengundi yang rendah tidak seharusnya ditafsirkan sebagai ketidakpuasan awam terhadap Perdana Menteri Sheikh Hasina, kata bekas diplomat India

Sama ada boikot pembangkang Parti Nasionalis Bangladesh (BNP) terhadap pilihan raya Ahad lalu atau pengecualian parti Islam utama negara Jamaat-e-Islami tidak seharusnya menjejaskan kesahan kemenangan bakal Perdana Menteri Sheikh Hasina, bekas Pesuruhjaya Tinggi India ke Bangladesh, Veena Sikri, memberitahu RT pada Ahad.

Jumlah pengundi yang rendah tidak semestinya mencerminkan ketidakpuasan terhadap parti Perdana Menteri Sheikh Hasina. Ia juga akan mencerminkan kebimbangan yang besar terhadap BNP dan parti-parti lain yang diketahui menyebabkan keganasan dan kehilangan nyawa dan kehilangan harta serta pemusnahan infrastruktur, dan jadi mereka tidak begitu popular juga dengan rakyat,” kata Siki.

Jumlah keluar mengundi dilaporkan hanya 40% selepas undian ditutup pada Ahad, berbanding lebih 80% ketika pilihan raya terakhir diadakan pada 2018, selepas BNP mengumumkan mogok selama dua hari di seluruh negara dan menggesa pengundi untuk tinggal di rumah bagi mengelakkan memberi legitimasi kepada kerajaan semasa dengan penyertaan mereka. Pemimpin BNP, Khaleda Zia, dikenakan tahanan rumah atas tuduhan rasuah yang dituduh penyokongnya sebagai bermotifkan politik.

Tanpa pencabar utama parti-parti besar menyertai undian, kemenangan Hasina dan parti Awami League sudah pasti, walaupun pengkritik menuduh politik itu menipu undian selepas enggan membenarkan kerajaan peralihan neutral mentadbir pilihan raya. Hasina, yang menyalahkan pembangkang atas peningkatan keganasan pra-pilihan raya, menegaskan beliau tidak perlu membuktikan kesahihannya kepada sesiapa kecuali “rakyat Bangladesh“.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.