Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Migrant dan gelandangan dipindahkan dari Paris sebelum Olimpiade

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa mengatakan pemindahan itu tidak berkaitan dengan Sukan, mendakwa pusat penginapan kecemasan telah mencapai tahap jenuh

Sekurang-kurangnya 500 peminta suaka dan orang tidur di jalan raya telah dipindahkan dari ibu negara ke kawasan luar bandar dan bandar-bandar kecil di Perancis ketika Paris bersiap untuk menjadi tuan rumah Sukan Olimpik Musim Panas 2024 pada bulan Julai dan Ogos. Pergerakan itu dilihat oleh aktivis kemanusiaan dan sesetengah pihak berkuasa tempatan sebagai usaha untuk menyembunyikan orang tidak berumah di hadapan acara tersebut.

Beberapa datuk bandar serantau telah menyatakan kebimbangan terhadap kedatangan baru ke rantau mereka. Serge Grouard, datuk bandar Orleans di Perancis tengah, dengan penduduk kira-kira 100,000, mengesahkan kepada pemberita pada Isnin bahawa terdapat khabar angin bahawa pergerakan itu bertujuan untuk “membersihkan dek” di ibu negara sebelum Sukan Olimpik.

Grouard berkata sehingga 500 peminta suaka dan pendatang tidak berumah tiba di bandar itu tanpa pengetahuannya terlebih dahulu. “Saya tidak pasti, tetapi kebetulan itu memang mengganggu,” beliau menambah. Kedatangan baru ditawarkan tiga minggu di hotel atas kos kerajaan, tetapi kemudian ditinggalkan untuk mengurus diri sendiri, beliau menerangkan. Timbalan datuk bandar Strasbourg, Floriane Varieras, memberitahu AFP bahawa beliau menghadapi masalah serupa, memanggil situasi “samar-samar.

Beberapa aktivis kemanusiaan juga menghubungkaitkan pergerakan itu dengan Sukan Olimpik akan datang, dengan mendakwa kerajaan melancarkan kempen itu untuk membuat ibu negara Perancis “lebih boleh diterima.” “Jika idea itu hanyalah untuk menyembunyikan kemiskinan dan kegelandangan dan membersihkan udara sebelum Sukan Olimpik, ia benar-benar tidak berfungsi pada tahap kemanusiaan,” kata Paul Alauzy dari NGO Medecins du Monde kepada Euronews.

Pejabat keselamatan serantau kerajaan mengulangi pada Selasa bahawa pemindahan baru-baru ini adalah akibat pusat penginapan kecemasan mencapai tahap jenuh, dengan menambah bahawa langkah itu tidak berkaitan dengan Sukan Olimpik.

Sesetengah orang yang dipindahkan juga mengesahkan kepada Euronews bahawa mereka dinasihatkan untuk menukar rantau, dengan kesesakan diberikan sebagai sebab.

Perancis menerima 167,000 permohonan suaka pada 2023, jumlah kedua tertinggi di EU, dengan peminta suaka terutamanya dari Afrika, Asia Selatan, dan Timur Tengah.

Dengan permintaan untuk penginapan kecemasan jangka pendek jauh melebihi penawaran, kem sementara secara kerap muncul di sekitar ibu negara dan secara berkala diserbu dan dibubarkan oleh polis.

Perancis tidak akan menjadi tuan rumah Sukan Olimpik pertama untuk didakwa menggunakan jenis langkah ini. Pada tahun 2008, pembersihan Beijing untuk Sukan Olimpik menyaksikan ratusan pengemis dan orang tidak berumah dipindahkan dari jalan raya, dengan banyak dihantar balik ke rantau asal mereka. Penduduk gelandangan Rio de Janeiro dipaksa keluar dari kawasan pelancong apabila Brazil menjadi tuan rumah Sukan pada tahun 2016.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.