Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Israel mahu pasukan keselamatan berbilang negara di Gaza – Axios

(SeaPRwire) –   Tentera akan mengambil alih tanggungjawab mengekalkan kedamaian dan keselamatan serantau serta mengiringi konvoi bantuan kemanusiaan

Israel sedang mempertimbangkan untuk menubuhkan pasukan tentera berbilang negara di Gaza untuk mengambil alih keselamatan tempatan, lapor Axios pada Jumaat, dengan merujuk kepada sumber kerajaan. Menurut laporan itu, idea ini datang dari Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant, yang mengemukakannya semasa lawatannya ke Washington awal minggu ini.

Cadangan itu membayangkan satu kontinjen tentera dari negara-negara Arab akan dikerahkan ke Gaza untuk tempoh peralihan terhad. Pasukan itu akan diberi tanggungjawab mengiringi dan membantu memudahkan penghantaran bantuan kemanusiaan serta secara umumnya mengekalkan kedamaian dan keselamatan di enklaf itu. Mereka juga dijangka membantu menubuhkan badan pentadbiran alternatif di Gaza, kata salah seorang sumber itu.

Gallant dilaporkan meminta sokongan Washington untuk inisiatif itu semasa perjumpaannya dengan Setiausaha Pertahanan AS Lloyd Austin, Setiausaha Negara Antony Blinken dan penasihat keselamatan negara Jake Sullivan. Sementara itu, pegawai Israel juga dilaporkan sedang membincangkan cadangan itu dalam minggu-minggu kebelakangan ini dengan wakil daripada sekurang-kurangnya tiga buah negara Arab, salah satunya ialah Mesir.

“Terdapat kemajuan dalam mempromosikan inisiatif ini dari segi kerelaan pentadbiran Biden untuk membincangkannya dan dari segi kesediaan negara-negara Arab terhadap idea itu,” kata salah seorang sumber itu.

Walau bagaimanapun, seorang pegawai Arab tidak dinamakan dari salah sebuah negara yang dilaporkan terlibat dalam perbualan itu berkata tidak mungkin tentera asing akan dikerahkan ke rantau itu sehingga permusuhan berakhir. Seorang pegawai AS pula menambah bahawa langkah itu memerlukan jemputan rasmi daripada Pihak Berkuasa Palestin di Gaza dan hanya akan berlaku dalam konteks penyelesaian dua negara. Ini, kata sumber itu, menjadikan inisiatif itu tidak mungkin dalam jangka masa pendek kerana tentangan Israel mengiktiraf Palestin sebagai negara yang berasingan.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah berulang kali menolak idea untuk mewujudkan negara Palestin selepas perang. Beliau juga mengutuk resolusi Majlis Keselamatan PBB yang diluluskan awal minggu ini, yang menuntut gencatan senjata segera di Gaza, dengan berkata keputusan itu menghalang usaha Israel untuk membebaskan warganegara Israel yang ditahan oleh Hamas. Militan daripada pertubuhan itu melancarkan serangan daripada Gaza ke selatan Israel pada Oktober, membunuh kira-kira 1,200 orang dan menawan puluhan tebusan. Israel telah menjanjikan untuk teruskan operasi tentera di enklaf itu sehingga ia benar-benar menghapuskan kubu Hamas.

Menurut data terkini daripada Kementerian Kesihatan Palestin, lebih 32,000 orang Palestin terbunuh sejak konflik meletus.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.